Анализи Новини

Милен Керемидчиев: Влизането в Шенген ще увеличи туристите в България

   
Милен Керемидчиев: Влизането в Шенген ще увеличи туристите в България

Влизането на България в Шенген ще увеличи броя на туристите в България, като това ще се усети още през 2024 г. Това прогнозира пред TravelNews Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. Ръстът на туристите от страните в Шенген ще бъде в рамките на 25-30%, смята той.

Най-много и най-бързо ще се усети на Летище София, което обслужва около 7 млн. пътници годишно. Причината в ръста ще бъде, че туристите ще идват без да чакат по опашки на паспортен контрол в техните страни и съответно на българските граници, обясни Керемедчиев.

Същото ще важи и за българите, когато пътуват в шенгенските страни в цяла Европа. Отпада граничният контрол и чакането по гишета. Съответно придвижването на летищата ще се случва по-бързо. Ще се влиза и излиза по-бързо от тях. „Пътуванията на българските граждани ще се осъществяват без граничен контрол, както пътуват без такъв със самолет от София до Варна“, подчерта Керемедчиев.


Според него влизането в Шенген ще се отрази благоприятно на туризма и имиджа на България. Нови авиокомпании ще започнат да оперират до летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив. „Доста от тях изчакват да влезем в Шенген, за да започнат дейност“, коментира още той.


Важно е и влизането в сухопътния Шенген, за да отпаднат граничните пунктове между България, Гърция и Румъния. Така няма да има паспортни проверки между трите страни.


Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати