Новини Събития

Гражданите на Косово пътуват вече без визи в ЕС

   
Гражданите на Косово пътуват вече без визи в ЕС

Безвизов режим за гражданите на Косово, който им позволява да пътуват в ЕС без да е необходимо издаването на виза за период на престой до три месеца, е в сила от днес, съобщи АФП. Така Косово стана последната от шестте държави от Западните Балкани, която получи отпадане на визите за ЕС. Реформата се възприема в Прищина като още една стъпка към пълното признаване и стимул за амбицията на страната, която обяви независимост през 2008 г., да се присъедини към ЕС, отбелязва "Гласът на Америка". Според Европейската комисия до 2018 г. Косово е изпълнило всички необходими критерии за безвизов режим, включително управлението на границите и миграцията.

Одобрението обаче беше възпрепятствано от Франция и Нидерландия заради безпокойства, отнасящи се до възможността за нови миграционни вълни, както и от петте държави членки на ЕС - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, които не признават независимостта на Косово от Сърбия.

Новите правила ще позволят на гражданите на Косово да пътуват до ЕС без визи за период на престой от 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период.  Преди ЕС да отмени визовия режим с Косово, притежателите на неговите паспорти можеха да пътуват без визи само до 14 държави по света.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати