Новини Събития

Хаос и лоша организация на новогодишното парти в Ню Бояна студиос

   
Хаос и лоша организация на новогодишното парти в Ню Бояна студиос

Събитие, което беше близо до това да приключи с няколко сериозни, ако не и фатални инцидента", второ "Индиго", "вместо с празнично настроение вечерта бе изпълнена със страх за живота ми" - така потърпевши описват пред "Дневник" новогодишното парти в "Ню Бояна студиос", организирано от столичната дискотека EXE, на което са присъствали около 12-13 хиляди души според първоначално изнесената информация.

Фестивалът беше широко рекламиран със своите седем сцени с различна музика. Цената на стандартния билет, който включва единствено входа за събитието и достъпа до седемте сцени, без консумация, варираше, като с наближаването на 31 декември достигна до 140 лв., a ВИП билета - 160 до 250 лв.

Обявеното като най-мащабно парти за Нова година обаче предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи, а от ЕХЕ се извиниха.

Липсата на организация на входа и изхода от залите, на което е свидетел и човек от екипа на "Дневник", доведе до огромни струпвания на хора и опасност от задушаване. Като в социалните мрежи се заговори за второ "Индиго" - печално известната дискотека, в която през 2001 г. 7 деца загинаха и 12 бяха ранени в блъсканицата.

И ако сегашният случай не може да се сравнява с трагедията от преди 22 години, тъй като няма данни за сериозно пострадали, то поставя редица въпроси, сред които - застрашена ли е била сигурността на посетителите, имало ли е медицински пункт, колко охранители са били на място, как е регулирана тълпата при свободното движение на потоци от хора от зала в зала, какъв е бил капацитетът на мястото, надвишен ли е бил той и защо до последно са се продавали билети предвид големите опашки от желаещи да влязат пред киноцентъра.

"Дневник" изпрати въпросите си до организаторите, но до публикуването на този текст до редакцията не са постъпили отговори. В социалните мрежи оттам коментираха, че капацитетът на събитието е бил изчислен. От позцията се разбира, че ще бъде направен задълбочен анализ на всяка подробност и грешка, като организаторите поемат пълната отговорност и гарантират, че това никога повече няма да се повтори.

Влезеш ли вътре - няма излизане

Проблемите започнали още при влизането, а стотици посрещнали 2024 г. на опашката, твърдят потърпевши. Началото на събитието беше обявено за 20 ч., въпреки това преди 31 декември в социалните мрежи организаторите обявиха, че стига да имат билети, празнуващите могат да влязат по всяко време. Това обаче се оказало невъзможно предвид струпванията.

Боян Кривошиев разказва, че пристигнал по-късно пред киноцентъра - около 22:30 ч., където заварил "няколкостотин човека на опашката". " В началото бяха по-разредени, но с навлизането се сгъстяваха до момента, в който си притиснат отпред и отзад и започваш да се чувстваш премазан без възможност да мръднеш встрани, нито да излезеш от опашката", коментира Кривошиев.

Той допълва още, че на 5 метра от него е видял припаднало младо момиче. "Хората около нея ѝ помогнаха, както могат. В района нямаше никакви служители, които да са част от организацията, а включително липсваше и медицински пункт или квалифицирани хора, които биха могли да окажат евентуална помощ при такива събития", посочва още Боян Кривошиев.

След близо два часа чакане Боян влиза на събитието, но по думите му заради липсата на добра организация ситуацията вътре не била по-различна, а на картата на фестивала никъде не е бил отбелязан медицински пункт.

Потърпевшият разказва, че при опит да влезе в една от залите отново е бил затиснат от огромна тълпа. "От хората около мен чух за това, че влезеш ли вътре - няма излизане", споделя той. По думите му е имало и още припаднали хора.

В социалните мрежи в новогодишната нощ от Ехе обявиха в продажба още 500 билета "поради големия интерес на входа за киноцентър "Бояна". "Дневник" изпрати въпроси защо предвид огромните струпвания и невъзможността на стотици (по изчисления на потърпевшите) да влязат на събитието са пуснати още допълни билети. До публикуването на този текст все още нямаме отговор.

Паник атаки и припаднали - потърпевши сигнализираха за опасно новогодишно парти в София (обновена)

 

Приоритизиране на печалбата

Общото мнение е, че приоритизирането на печалбата от събитието силно надвишава безопасността за здравето и удовлетворението на посетителите. Това пише в сигнал до Комисията за защита на потребителите (КЗП) Александър Ангелов, който се свърза и с "Дневник".

Той посочва още, че събитието е било претъпкано с хора до опасна степен, което е създала рискова среда за него и всички останали посетители.

Станах свидетел на ситуации, в които посетители получиха паник атаки и припаднаха поради невъзможността да излязат от тълпата, бяхме подложени и на непрестанен физически натиск

Александър Ангелов, 

потърпевш

По думите му причината за това е лошата организация и допускането на по-голям брой посетители, отколкото е капацитетът на мястото.

Това струпване не само причини дискомфорт, но и сериозни опасности за здравето и живота на много от посетителите, допълва още потърпевшият. Пред Би Ти Ви на 31 декември организаторите коментират, че на събитието ще има около 12-13 хил. души.

"Никога цел №1 на големите ни събития не е била печалбата", посочват в позиция, разпространена в социалните мрежи, от EXE.

Те поднасят извиненията си към "тези от вас, които са имали негативно преживяване". Оттам също признават, че "освен множеството позитивни коментари този път имаше и много притеснителни такива".

По думите им капацитетът на събитието е изчислен спрямо закритите пространства. "Но това, което сме подценили в цялата ситуация, е как ще се разпределят хората в тези пространства в определени моменти", коментират още те.

От Ехе още допълват, че ще бъде направен задълбочен анализ "на всяка подробност и грешка", като поемат пълната отговорност за случилото се.

Стана авария

"Когато установихме, че за нас не е безопасно да останем повече на събитието и се насочихме към гардероба, видяхме, че всички закачалки и якета бяха паднали на земята и биваха стъпквани от членове на персонала и други гости, търсещи своите дрехи. Отне ни повече от 30 минути да открием якетата си в окаяно състояние", разказват още очевидци.

По думите им един от служителите, който е отговарял за гардеробната, е заявил, че е станала "авария", като всички якета са паднали. На видео, изпратено до "Дневник", се вижда как посетителите сами влизат в гардеробната и започват да тършуват за личните си вещи.

Кои са организаторите

На уебсайта на дискотеката EXE е представен като "най-успешния нов бранд за организиране на събития за електронна музика". Пред Би Ти Ви на 31 декември двама от организаторите Чавдар Тодоров и Николай Киров коментират, че това е деветото издание на NU YEAR'S FESTIVAL, но за пръв път е толкова мащабно. "На първото имаше 180 (бел. ред души), сега ще са около 12-13 хиляди, посочва Тодоров. Сред другите организатори са Тория Тодорова и диджея Павел Петров, който според сайта на дискотеката е и неин съосновател.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати