Транспорт

Най-точните авиокомпании и летища в света през 2023 г.

   
Най-точните авиокомпании и летища в света през 2023 г.

Няма нищо по-дразнещо от това да отменят полета ви или той да закъснее. Пристигането и заминаването навреме са едни от най-важните съображения, които пасажерите вземат предвид, когато решават дали да ползват същата компания и за в бъдеще.
Данните от 2023 г. на компанията за авиационни анализи Cirium сочат, че най-точните авиокомпании са колумбийската Avianca Airlines (85.73% изпълнени навреме полети), следвана от бразилската Azul Airlines (85.51%) и Qatar Airways (85.11%). За глобална авиокомпания се смята такава, която обслужва поне три региона всеки ден.
Ефективността на дадена авиокомпания се изчислява според това дали самолетът каца в рамките на 15 минути от планирания час на пристигане и дали излита в рамките на 15 минути от планирания час. В топ 5 на най-точните глобални авиокомпании са още щатската Delta Air Lines и испанската Iberia.
Най-точните авиокомпании в Европа са испанските Iberia Express и Iberia заемат челните позиции сред най-точните авиокомпании на Стария континент, следвани от норвежката Norwegian Air Shuttle. В челото са още австрийската Austrian Airlines и полската LOT.
Японските All Nippon Airways и Japan Airlines оглавяват подреждането, след като миналата година бяха класирани на второ и трето място. В топ 5 тази година са тайландската Thai AirAsia, индийската IndiGo и Air New Zealand. Именно IndiGo направи една от най-големите поръчки през годината за нови самолети, купувайки 500 самолета Airbus A320, които трябва да бъдат доставени в периода между 2030 и 2035 година. До този момент IndiGo е поръчала съвкупните 1 330 самолета от френската компания.

Най-точните летища

Международно летище Минеаполис-Сейнт Пол в Минесота печели званието за най-точно летище в света за миналата година. Втората и трета позиция се заемат от две летища в Индия – Международното летище Раджив Ганди и Kempegowda в Бангалор. В челото не попада нито едно летище от Европа, тъй като топ 5 се допълва от Международното летище Ел Дорадо в Богота и Международно летище Солт Лейк Сити в Юта.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати