Новини Събития

Китай ще привлича повече чуждестранни туристи с безвизов режим

   
Китай ще привлича повече чуждестранни туристи с безвизов режим

Китай сключи споразумение с Тайланд за постоянно премахване на визовите изисквания за гражданите на двете страни от март, което е последният от множеството опити на Пекин да привлече обратно чуждестранни туристи на фона на затруднената икономика след години на самоналожена изолация заради Covid-19.

Взаимната безвизова схема, обявена от тайландския министър-председател Срета Тависин във вторник, идва, след като през септември Тайланд премахна визите за китайски туристи до февруари тази година.

Китайското министерство на външните работи заяви, че взаимното освобождаване от визи между Китай и Тайланд "служи на основните интереси на двата народа".

"Правителствените служби, отговарящи за въпроса, са в тясна комуникация по конкретните въпроси. С нетърпение очакваме бързото прилагане на споразумението", заяви говорителят на министерството Уанг Уенбин на редовен брифинг във вторник.

Китай е втората по големина икономика в света, глобална производствена сила и огромна държава с главозамайваща география, богата култура и история, което я прави изключително полезно място за изследване от туристите. Но това не е най-лесната страна за пътуване, отбелязва CNN.

Периодите на самоналожена изолация, лабиринтът от визови правила, ограниченията в интернет, които забраняват използването на онлайн инструменти като Google Maps, а напоследък и господството на изключително успешните, но далеч не приятелски настроени към чужденците китайски приложения за електронно разплащане, отдавна са се превърнали в пречка за безпроблемното пътуване.

По време на пандемията Covid-19 границите на Китай бяха затворени в продължение на три години. Но сега Пекин изглежда иска да върне туристите.

Споразумението с Тайланд следва съществуващата безвизова схема, която Китай предложи на шест държави в опит да стимулира чуждестранния туризъм, тъй като икономиката му се бори да се възстанови.

През ноември Китай обяви пробна програма, която позволява на посетителите от Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания и Малайзия да влизат без визи за 15 дни.

Политиката, която стартира през декември, ще продължи 12 месеца до края на ноември тази година.

През декември 118 000 пътници от тези шест държави са влезли в Китай без виза по силата на новата разпоредба, съобщи Националната имиграционна администрация в понеделник, без да предоставя справка по държави.

Според администрацията над 77% от тях са посетили страната с цел разглеждане на забележителности, отдих или бизнес дейности.

Безвизовите влизания съставляват 55 % от общия брой посещения в Китай от шестте държави, които са се увеличили с близо 30 % в сравнение с ноември, съобщи администрацията.

Реалният ефект от политиката предстои да се види, тъй като туристите от далечни страни, като например от Европа, обикновено планират пътуванията си до Китай месеци предварително. Освен това зимата е особено студена в голяма част от Китай и обикновено не е пикът на туристическия сезон.

Китай също така улесни посещението на американски туристи, като опрости процеса на кандидатстване за виза.

Според посолството на Китай в САЩ от 1 януари пътуващите от Съединените щати вече няма да представят доказателства за самолетни билети в двете посоки, хотелски резервации, маршрут или писмо с покана, за да кандидатстват за туристическа виза.

Китай полага големи усилия да привлече повече международни туристи като част от по-широките си усилия за стимулиране на вялата икономика, която е изправена пред множество сериозни препятствия.

През август страната отмени всички изисквания за провеждане на тест за Covid-19 преди влизане в страната за пристигащите пътници, предложи на пътуващите по работа възможност да получат визи при пристигане и освободи посетителите от някои държави от изискването за снемане на пръстови отпечатъци.

Миналото лято WeChat и Alipay, двете най-големи приложения за разплащания в Китай, които започнаха да доминират в ежедневието, най-накрая позволиха на посетителите да свържат чуждестранните си кредитни карти, което им позволи да резервират таксита, да пътуват с метрото и да плащат за ресторанти, хотели и магазини.

Но завръщането на чуждестранните туристи в Китай е бавно и остава доста под нивата отпреди пандемията.

През първата половина на 2023 г. китайските имиграционни власти са регистрирали общо 8,4 млн. влизания и излизания на чужденци, което е по-малко от 30% от регистрираните през същия период на 2019 г., според данни, публикувани от Националната имиграционна администрация.

През третото тримесечие на годината броят на влизанията и излизанията на чужденци се е увеличил до 8 милиона, което все още е наполовина по-малко от нивото през същия период на 2019 г.

Китайските туристически агенции са свидетели на още по-зашеметяващ спад на чуждестранните туристи.

По данни на Министерството на културата и туризма през първите шест месеца на 2023 г. китайските туристически агенции са приели 477 800 чуждестранни туристи, което представлява едва 5,58 % от същия период на 2019 г. Министерството не е публикувало данни от втората половина на миналата година.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати