Анализи

Средиземноморската страна, предлагаща 300 дни слънце всяка година

   
Средиземноморската страна, предлагаща 300 дни слънце всяка година

Слънчева нация, разположена в сърцето на Средиземно море - Малта съчетава хилядолетна история с духа на отдавна отминали империи.
Тук ще намерите праисторически храмове и селища от бронзовата епоха, арабски укрепени градове и останки от римски вили.

Столицата Валета е построена от рицарите на Св. Йоан, а под земята има мрежа от тунели, в които местните са се укривали от бомбите по време на Втората световна война.

Открийте свят на средиземноморска кухня и традиционни британски телефонни кабини, живописни пристанища и перфектни като пощенска картичка плажове.​

Три острова в една държава

Със своите зелени лозя, девствени плажове и извисяващи се скали, държавата Малта се състои от три острова, които изглеждат идеално.

От главния остров Малта до по-селския Гозо и почти необитаемия Комино, идеален за любителите на пешеходния туризъм и еднодневните екскурзии, тези три идилични парчета земя са обединени от почти 8000 години споделена история, два езика (малтийски и английски) и редовен ферибот.

Независимо дали ще изследвате 5000-годишните мегалитни храмове, ще се разхождате покрай рушащите се останки от арабски и християнски култури или ще се потопите във водите, контролирани някога от рицарите хоспиталиери, Османската империя, Наполеон Бонапарт и британската корона, тези острови ви приканват да ги проучите.  

Pixabay
Pixabay

Културни богатства

Започнете пътуването си от древните улици на Валета - златната столица и обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Разположен над Голямото пристанище, този град разказва опияняващаща история на своето минало - от реликвите на рицарите на Св. Йоан до богато бароково изкуство, прекрасна архитектура и единствената картина на Караваджо, която носи неговия подпис.

Разгледайте крепостите, дворците и църквите, след което седнете на оживен площад, за да се насладите на уникалната островна култура.

След като краката ви отпочинат, е време да се отправите на романтично пътуване през пристанището за изследване на Трите града, предлагащи част от автентичния малтийски живот.

Независимо дали пътувате с кола или използвате надеждната автобусна мрежа, този остров е лесен за изследване, с изкусителни гледки и вдъхновяваща история на всяка крачка.

Отправете се рано към тихия град Мдина - някогашна арабска цитадела и бивша столица на Малта.

Мдина получава любопитния си прякор, когато столицата се премества във Валета, оставяйки града от златен камък почти необитаем. Днес е добре известен с това, че е служил като място за снимки на Игра на тронове.

Наблизо, катакомбите на Свети Павел са разположени под очарователния град Рабат, датиращи от третия век пр. н. е. и един от най-ранните примери за християнство в Малта.

Или можете да се отправите към някой от другите археологически обекти на острова, като мегалитния храмов комплекс Mnajdra, 6000-годишния подземен гробен комплекс Hal Saflieni Hypogeum и неолитните храмове Tarxien.

Зашеметяващи тържества

Докато тази горда островна нация се подготвя за 50-годишнината на републиката, създадена през 1974 г., след като страната получава независимост от Великобритания през 1964 г., пълният календар със събития я прави идеалното време за посещение.

Малта ще бъде домакин на първото си Малтийско биенале на изкуствата, което ще се разгърне в 21 исторически обекта в Малта и Гозо между март и май 2024 г.

То ще съвпадне с пролетния празничен сезон, когато местните населени места празнуват своите светци покровители с украсени улици, шествия, фойерверки и щандове за храна, предлагащи традиционни лакомства.

Международният бароков фестивал във Валета се провежда на невероятни исторически места всеки януари или можете да се насладите на музика от световна класа под звездно небе на Международния фестивал на джаза през юли.

През лятото можете да отидете на годишното изложение за класически автомобили Valletta Concours, което се провежда на 2 юни.

Приключения на открито

Със завладяващо крайбрежие, целунати от слънцето долини и разчленен терен на трите си острова, Малта предлага перфектната площадка за приключения.

Изследвайте морските скали с каяк, открийте нови подводни светове по време на експедиция за гмуркане или опитайте флайбординг. Ако предпочитате да държите и двата си крака на сушата, набор от маршрути за пешеходен туризъм и колоездене обещават идеален ден.

Търсите плажно блаженство? Изследвайте вдъхновяващото разнообразие от пясъчни ивици и скални басейни из островите - от суровия северен морски пейзаж на Wied il-Għasri до ръждивия пясък на залива Għajn Tuffieħa.

Независимо дали плуването, слънчевите бани или пиенето на коктейли са любимото ви нещо, тук ще откриете идеалния фон за него.

Вкусна храна

Провансалските вкусове се срещат с влиянието на арабската кухня и съставките, донесени от обширната Британска империя - малтийската кухня е една стъпка пред останалите.

С изобилие от пресни продукти, ароматни пекарни и изпълнени с риба и морски дарове води, насладете се на пътуване през различни империи с богатите гастрономически предложения на Малта.

От наслаждаване на традиционни ястия на очарователен градски площад до състезание през водите с платноходка и откриване на древни мегалитни структури, Малта свързва всичко, което обичате в Средиземноморието.

Окъпана в слънчева светлина 300 дни в годината, това е идеалното място да се насладите на мига.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати