Новини Събития

Туристите влизат в Мон Сен Мишел без такса заради стачка

   
Туристите влизат в Мон Сен Мишел без такса заради стачка

Почти 350 стълби за изкачване, влажност, стоене на крак: служителите в абатството Мон Сен Мишел, едно от бижутата на културното наследство на Франция, стачкуват с искане за по-добри условия на труд, предаде АФП, цитирана от БТА. Обектът, разположен в Нормандия, Северозападна Франция, се посещава от три милиона души всяка година. На пешеходния мост, водещ към това укрепено селище, издигнато върху скала, служител, който от няколко часа е брулен от вятъра и дъжда, се шегува с "великолепния си, но недобре отоплен" офис.

Студените и влажни условия, както 350-те стъпала, които трябва да бъдат изкачвани всеки ден, превръщат това място в изтощително за работа.

Снимка: iStock by Getty Images

Със сутрешното изкачване на стълбите,"посещенията и тези, които стоят на крак по цял ден, всички имаме проблеми със ставите на коленете и глезените", оплаква се Ерминия Амадор Чакон от профсъюза Се Же Те (CGT).

"Специалният служебен автобус дава десет минути сутрин, за да се изкачим до върха и да отворим цялата сграда за посетители, но всяка сутрин отваряме късно, защото това е физически невъзможно". Около петнадесет от петдесет и петте служители на абатството, управлявано от Центъра за национални паметници, стачкуват от 26 декември. Оттогава абатството или е затворено за посетители, или работи без входна такса, отбелязва АФП.

На указателната табела в подножието плакат предупреждава посетителите в сряда, чe паметникът ще бъде отворен между 13:00 и 17:00 ч. заради стачка, а посещенията и обиколките с екскурзовод са отменени.

Двама туристи, които намерили вратите затворени сутринта, Лиз и Тома, на 25 и 24 години, "малко съжаляват", че са дошли от Флер, на около 85 км, без да видят абатството. Те обаче смятат, че "стачката не е напразна".

Исканията са свързани с увеличаване на броя на служителите, финансово признаване за езиковите им умения и подобряване на условията на труд.

Според синдиката инвестициите "не отговарят на стандарта на този прекрасен паметник, какъвто е абатството, въпреки че то носи много пари" на институцията, която го управлява.

В 13:15 ч. портите на абатството се отворят за няколкочасовите посещения, които са възможни благодарение на персонала, който не членува в профсъюзи, а и много от тях бяха временни работници.

Един от тях, който отказва да разкрие името си, предоставя информация на туристите на три езика, "подкрепя исканията на профсъюза", но "е избрал да дойде на работа".

По данни на Центъра за националните паметници в последните няколко дни в абатството са влезли средно 2500 посетители, в сравнение с обичайните 4000 по време на зимните празници.

Арно Нобле от организацията, казва, че "в лично качество" разбира, че служителите понякога се чувстват "претоварени" по време на активния сезон.

Той посочва, че "от 2018 г. насам разходите за заплати са се увеличили със 7 на сто, през летния период преминаваме от 55 постоянни служители на 85, а преговорите в края на годината доведоха до създаването на 2,5 работни места".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати