Новини Транспорт

От испанската авиокомпания Иберия излизат на стачка

   
От испанската авиокомпания Иберия излизат на стачка

Испанската авиокомпания "Иберия" (Iberia) отменя близо 400 полета заради стачка на наземния персонал в навечерието на Епифания (празник, който съвпада с Богоявление), един от най-големите празници в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Стачката, свикана по призива на два от основните синдиката в Испания - Общ съюз на трудещите се (UGT)и Профсъюзната конфедерация на работническите комисии (CCO), започва днес и ще продължи до 8 януари. Тя обхваща всички наземни услуги на "Иберия" и най-вече обработката на багажа.

Стачката вече доведе до отмяната на "над 400 полета", обяви "Иберия" в комюнике, публикувано след последната среща със синдикатите в сряда вечерта, която приключи, без да бъде постигнато споразумение.

Отмяната на полетите, които засягат "Иберия", нискотарифния й филиал "Иберия експрес" (Iberia Express) и регионалния филиал "Еър Нострум" (Air Nostrum) ще засегнат "над 45 00 пътници", уточняват от авиокомпанията.

Според "Иберия", която е част от групата Ей Ай Джи (AIG), тази четиридневна стачка ще се отрази и на около 90 компании, на които предоставя летищни услуги, уточни авиопревозвачът.

Това ще причини "огромна вреда за хиляди хора, чието пътуване ще бъде нарушено", подчерта "Иберия" в комюникето, поради което стачката "не е оправдана".

Стачката съвпада с Епифания, празник, който е много популярен в Испания. По време на тържествата децата получават подаръци и се организират различни процесии, отбелязващи пристигането на Тримата влъхви във всички градове на страната.

Много испанци пътуват по този повод, за да празнуват със семействата си.

Наземните служители на "Иберия" оправдават стачката си с опасения заради загубата на някои договори за обслужване на големите летища в страната, управлявани от държавната компания "Аена" (Aena).

"Аена" е ангажирала нови доставчици на услуги, които са обещали да наемат наземните служители на "Иберия", но синдикатите се опасяват от влошаването на условията на работа.

"Ситуацията, в която се намираме, е особено трудна", според двата синдиката, които обвиняват "Иберия", че не защитила достатъчно добре служителите си.

Авиопревозвачът отхвърля подобно обвинение, като уверява, че "всички работни места, както и заплатите, и социалните преимущества са гарантирани" от колективния трудов договор в сектора.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати