Новини Събития

Ските се превърнаха в новата спортна мания на китайците

   
Ските се превърнаха в новата спортна мания на китайците

Mission Hills е ски център в южнокитайския град Шенжен, където карането на ски е целогодишно занимание. Той отвори врати миналата година и е един от близо 700-те открити и закрити ски центрове в Китай, а посещенията им се увеличават с бързи темпове, пише The Economist. 

Когато Пекин спечели правото да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2022 г., президентът на страната Си Дзинпин призова хората да покажат своята страст към зимните спортове. 

Бяха изградени много нови зимни курорти, а, според правителството и държавните медии, около 300 милиона китайци са участвали в зимни спортове от 2015 г. насам. Тези данни може и да са надценени, но масовата кампания изглежда по-привлекателна за китайците от средната класа, в сравнение с други инициативи на управляващата комунистическа партия с идеологически характер.

"Ако спортът е силен, една нация е силна“, заяви Си Дзинпин. Китай спечели само един златен медал на Зимните олимпийски игри през 2018 г. и цели девет през 2022 г. За да постигне този успех, Поднебесната империя натурализира и някои чуждестранни спортисти, като американската скиорка Айлийн Гу. 

Тя спечели два златни медала на Олимпиадата, а през декември взе победата и на Световната купа по ски свободен стил, която също се проведе в Китай.

Насърчаването на зимните спортове от правителството обаче е свързано с нещо повече от медали. Последният петгодишен план на Китай включва цели за масово участие в спорт и упражнения. Основната цел е повишаване на фитнес културата на гражданите. Около половината от населението на Китай е с наднормено тегло, съобщи Националната здравна комисия през 2020 г. 

 

Освен това държавата иска все повеме китайци да прекарват отпуските си и да харчат парите си за развлекателни дейности у дома, а не в чужбина. Това важи и за карането на ски.

Повечето скиори в Китай са начинаещи и за повечето от тях не е проблем, че дестинациите в страната обикновено имат малки склонове с леки наклони. Най-големите китайски курорти са с размерите на малките европейски зимни центрове. 

Mission Hills, например, отделя повече място на възможностите за снимки и игрите със стрелба, отколкото на ски спорта. Но през 2025 г. се очаква най-големият закрит ски център в света да отвори врати именно в Шенжен.

Засега китайците, които търсят по-стръмни склонове, биха могли да обмислят северозападния регион Синдзян с неговите високи планини и дълги зими. Синдзян има 64 ски курорта, или близо 10% от всички в Китай. 

Синхуа, държавната новинарска агенция, казва, че посетителите на префектурата на Алтай, са се увеличили шест пъти през петте години до 2022 г.  

Комунистическата партия дори твърди, че Синцзян е родното място на ските. Доказателство за това, според нея, са скалните рисунки в Алтай, които датират отпреди 12 000 години и изобразяват ловци на ски. 

Но историята, подобно на карането на ски, може да бъде хлъзгав бизнес в Китай, отбелязва още The Economist. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати