Новини Хотели

Пампорово - ски перлата на Родопите

   
Пампорово - ски перлата на Родопите

Януари е и темата за ски курортите неминуемо излиза на преден план. Сред най-популярните и големи ски курорти у нас безспорно се отличава Пампорово, пише Актуално. Макар да е разположен далеч от столицата, той привлича не само столичани, но и гости от цялата страна и извън граница с разнообразието от предложения за активности, ски писти с различна трудност, подходящи както на начинаещи, така и за опитни скиори, уредните си хижи, вили и хотели с различни размери, предлагащи настаняване и услуги за всеки вкус. Популярен е не само с отличните си условия за зимни спортове и СПА удоволствия, но и със спиращи дъха гледки и панорами, което е очаквано, като се има предвид в коя планина се намира Пампорово. 

В коя планина се намира Пампорово?

Един от най-популярните ски курорти у нас е разположен в сърцето на величествените и тайнствени Родопи. Планина с душа, с история, разказваща предания и легенди, впечатляваща с красотата си, редките растителни и животински видове, парковете и резерватите, скалните и природни забележителности.

Именно Родопите придават на Пампорово този приказен вид и правят курорта любимо място не само за зимни спорове и снежни приключения, но и за туризъм и отдих и през топлите месеци от годината. От 2012 година на територията на Пампорово функционира и специализиран парк за практикуване на планинско колоездене, който е най-големият на Балканите и е домакин за международни вело състезания от най-висок клас.

Къде точно се намира Пампорово?

Освен в коя планина се намира Пампорово вероятно се вълнувате и къде точно е разположен курортът особено, ако сте се отправили за своята зимна ваканция към Родопите. Пампорово се намира само на 11 км. от Чепеларе и на по-малко от 20 км. от Смолян в подножието на в. Снежанка, който е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз и извисява гръд на 1650 м надморска височина.

До Пампорово се стига по единствения път, свързващ два от най-големите областни града у нас – Пловдив и Смолян, като след Чепеларе има отбивка за популярния курорт. Ако пътувате към Пампорово, няма къде да се объркате, друг път към курорта няма. Пригответе се обаче за остри завои и изкачване на значителна надморска височина, все пак сте в Родопите и това е очаквано. Всяка минута от пътя ви си струва приключението, наречено Пампорово, и също ще ви поднесе много изненади – забележителности, впечатляващи градчета и селца, римски мостове, простиращи старата си снага над река Чая по чието течение криволичи и пътя към курорта, приказна природа и много местенца с изненадващо вкусна кухня и родопски специалитети.

Не пропускайте да отделите време и за да се разходите из селцата и градчетата от област Смолян, част от които са жива история и етнографски музей на открито, а други предлагат лечение и профилактика на заболявания с ценните си минерални извори някои от които единствени на Балканите като състав. 

История и интересни факти за Пампорово

Повече от любопитна е историята на един от най-известните, големи и посещавани курорти у нас. Тя е свързана със съществувалата през 1925  г. горовладелска кооперация „Пампорово”, на чийто председател Никола Чичовски хрумнало за първи път, че вместо да добиват дърва от това място, могат да го превърнат в такова, посрещащо гости и подходящо за туризъм. Въпреки че никой не възприел идеята му като сериозна и с потенциал, Чичовски построил в земите на днешно Пампорово пансион на два етажа с 27 стаи, който започнал да приема гости от 1933 г.

Мястото и пансионът бързо станали толкова популярни, че се наложило увеличаване на броя на леглата и надстрояване на трети етаж, за да могат да се посрещнат всички желаещи гости. Банки и министерства последвали Чичовски и също на свой ред издигнали свои бази в курорта. Най-старото име на Пампорово е това, което носи днес, като за известен период от време през 50-те години курортът се прекръства на Васил Коларов, но по-късно е възстановено името Пампорово. Защо курортът носи това име, щом неговият създател се казва Чичовски?

Всъщност причината е в прякора на собственика на земите, които Чичовски закупил за целите си – Райчо Пампора, притежавал нивите под връх Снежанка и използвал ги за изхранване на мулетата си. Чичовски купува тези земи и начертава пътя към превръщане на мястото от диво и за паша на мулета към световно известен курорт, но в чест на първия собственик на тези земи – Пампора, курортът остава известен именно като Пампорово.

Най-голям подем и разцвет курортът постига с превръщането му в седалище на създадения през 1967 г. „Балкантурист“. Това е и времето, в което са построени много големи хотели и станции, посрещащи не само българи, но и чужденци. Днес Пампорово продължава да се развива и е сред най-популярните зимни курорти в Европа, като със сигурност за това допринася и магията на Родопите – отговор на въпроса в коя планина се намира Пампорово.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати