Анализи Новини

Лисабон остава най-бюджетната дестинация в Западна Европа

   
Лисабон остава най-бюджетната дестинация в Западна Европа

Ако търсим да резервираме евтина почивка през 2024 г., то имаме страхотно предложение. Оказва се, че Лисабон в Португалия, е най-евтиният от 173 града, анализирани от Economist Intelligence Unit. Цените са се повишили средно със 7,4% миналата година, но този португалски град, разположен на седем стръмни хълма, си остава доста рентабилна дестинация за пътуване и според Metro е и най-евтината в Западна Европа.

Технически най-евтиният град в света все още е Дамаск, Сирия, както беше през 2022 г., но дотам определено не е препоръчително да се ходи, защото това е една от потенциално най-опасните страни за посещение.

Храненето навън в Лисабон може да ни струва малко над 20 лв на вечер на човек, докато една наливна бира е под 5 лв. Настаняването също е евтино, тъй като престоите в Airbnb струват едва 50 лв на вечер.

Ето и някои идеи какво можем да правим в Лисабон.

Можем да започнем пътуването си чрез TukTuk с Live Portugal и да се насладим на някои от най-добрите гледки в Лисабон. Десертът pastel de nata и местния алкохол Ginja са само малка част от страхотните гатрономически предложения от тяхната обиколка, докато гледаме залеза над някои от забележителностите на града с брилянтна гледка към замъка "Сан Жоржи".

Ако искаме да усетим оживения нощен живот, трябва да отидем на Pink Street в железопътната гара Cais do Sodre. Както подсказва името, това буквално е розова улица, пълна с барове и клубове. Скритият скъпоценен камък на нея е Park Rooftop със зашеметяващ бар на покрива, който сервира вкусни коктейли.

Пазарът TimeOut също е страхотно място, изпълнено с безброй опции за храна, от които да избираме, които са по джоба на всеки. Лесно е да стигнем и с историческите трамваи на Лисабон.

След като обиколката приключи, Barrio Do Avillez е мястото, където да отидем за зареждане и освежаване. Хосе Авилес е един от най-известните готвачи в Португалия и единственият роден португалец, включен в 50-те най-добри в света. Той стои зад това бижу от Лисабон. Barrio Do Avillez е разделен на три различни ресторанта, но Páteo е мястото, което не бива да пропускаме. Рибата и морските дарове царуват тук.

Да, историческата португалска столица е известна със своите очарователни квартали, морска история и жизнена култура. Емблематичните забележителности включват кулата Белем и манастира Жеронимуш, затова не бива да ги пропускаме. Хълмистият пейзаж на града, цветните сгради и оживената фадо музикална сцена го правят уникална и популярна дестинация. Всъщност разходките по многобройните хълмове са част от преживяването на Лисабон, което определено си струва.

Но ако сме ентусиасти за море, ни очаква приятна изненада, тъй като в близост до Лисабон има огромна гама от опции за плаж и всички те са много достъпни. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати