Анализи

69% от хърватите планират зимна почивка

   
69% от хърватите планират зимна почивка

69 процента от хърватските граждани планират зимна ваканция, предимно в чужбина, с продължителност средно една седмица и предвиждат да похарчат повече пари, отколкото през миналата година, предаде хърватската агенция ХИНА, позовавайки се на резултатите от проучване, проведено от уебсайта за търсене на работа MojPosao, пише БТА.

Проучването, в което са анкетирани 400 души над 16-годишна възраст, показва, че 53% планират да почиват повече от веднъж тази зима.

Зимните ваканции са по-кратки от летните, но струват повече, отбелязват изследователите, като добавят, че 43% от анкетираните планират да похарчат повече за зимната, отколкото за лятната ваканция, докато 29% планират да похарчат еднакво количество пари, а 28% предвиждат да отделят по-малко средства, главно тези, които ще направят по-кратки пътувания и по-често пътуването им ще е в рамките на Хърватия.

83% от анкетираните казват, че биха отишли на зимна ваканция, а 17% казват, че биха пътували до по-топла дестинация.

33% казват, че зимната им ваканция ще продължи една седмица, 27% планират почивка от 2-3 дни, а 28% ще отделят 4-5 дни.

Само 10% заявяват, че биха прекарали зимната си ваканция в Хърватия. От MojPosao изчисляват, че това се дължи на малкия брой ски писти. Затова повечето ще карат ски в Австрия, Италия, Словения, Франция и Босна и Херцеговина.

Всеки пети анкетиран казва, че планира да похарчи над 2000 евро за зимната си ваканция, докато всеки втори от почиващите в Хърватия ще похарчи до 500 евро.

Като се имат предвид цените на зимната ваканция, не е изненада, че 82% от анкетираните ще платят за почивка от спестяванията си, а не от заплатата, получена в месеца, в който ще вземат ваканция, казват от MojPosao, добавяйки, че само 1% от анкетираните вземат кредит за заплащане на ваканцията и само 8% го изплащат на вноски.

66% от тези, които не планират зимна ваканция, не могат да си я позволят, 26% не се интересуват от зимна ваканция, а 12% не разполагат с дни от годишния си отпуск.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати