Анализи Новини

Румънците и българите - най-бедни, но с най-много пътувания

   
Румънците и българите - най-бедни, но с най-много пътувания

Румънците и българите са първенците в Европейския съюз по туристически пътувания в последния месец на годината - съответно 17 и 12,5 на сто от всички реализирани пътувания през годината. Това сочат най-новите данни на Евростат за декември 2022 година, цитирани от БНР.

Тогава жителите на Съюза са осъществили общо 92 милиона пътувания, което представлява малко под 9% от всички, направени през годината. Интересно е, че в повечето класации, отнасящи се до стандарта на живот, България и Румъния са на последните места.

Експертите обясняват концентрацията на пътуванията в края на годината, особено вътрешните пътувания, с посещенията на роднини и приятели по време на Коледните и Новогодишните празници.

Наред с Румъния и България жителите на Малта също са в челната тройка и се открояват с най-много пътувания през 2022 година, концентрирани през декември -  близо 12% от всички.

За разлика от тях пътуванията през декември представляват едва 5,2% от общите пътувания, направени от жителите на Гърция, както и 6% от пътуванията на жителите на Швеция - държава с далеч по-висок стандарт на живот от този на Румъния и България.

От всички приблизително 92 милиона пътувания, реализирани от европейците в последния месец на 2022 година, огромната част - около 73 милиона, са вътрешни пътувания, което представлява 9% от общите вътрешни пътувания, направени през цялата година. А 19 милиона пътувания са в чужбина, което е 7% от всички пътувания зад граница през годината. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати