Новини Събития

Дворецът на Александър Македонски отваря за посетители във Вергина

  08.01.2024 15:33  
Дворецът на Александър Македонски отваря за посетители във Вергина

Дворецът на Александър Македонски във Вергина, Гърция, отваря врати за посетители днес след 16 години реставрация, съобщава Би Би Си. Разположен в античния град Еге, днес Вергина, на 75 км от Солун, дворецът на великия македонски владетел е един от най-важните паметници на класическата античност, отбелязват от гръцкото Министерство на културата. 

Дворецът е построен преди повече от 2300 г. Разрушен е от римляните, а развалините му са открити при разкопки през XIX век. Сградата е построена от Филип II Македонски, баща на Александър. Вергина се смята за първата столица на Древна Македония. Дворецът е бил най-голямото сградно съоръжение на територията на древна Гърция.

Бил е разположен на 15 хил. кв. м, имал е тържествени зали, храмове и вътрешни дворове. Сред реставрираните части на двореца, който отваря за посетители днес, най-впечатляващи са масивните колонади. Реконструкцията му е струвала 20 млн. евро и е частично финансирана от европейски програми. В района на Вергина се намира и гробницата на Филип Македонски, която е обект на световното наследство в списъка на ЮНЕСКО.