Анализи Новини Транспорт

Турция си поставя цел от 100 млрд. долара приходи от туризъм

  09.01.2024 12:42  
Турция си поставя цел от 100 млрд. долара приходи от туризъм

Турция си поставя цел за 100 млрд. долара приходи от туризм, съобщи министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, цитиран от електронното издание "Хюриет дейли нюз".

По думите на министъра, който говори на среща на Съюза на търговските и занаятчийските камари в Анталия, страната продължава да се движи стабилно към целите си в областта на туризма въпреки различните глобални сътресения, негативните развития в обкръжаващите райони, войните и миналогодишните опустошителни земетресения в Турция.

Ерсой посочи, че се очаква данните, които Турският статистически институт ще обяви за туризма в края на месеца, да потвърдят, че през 2023 г. броят на туристите, които Турция е посрещнала, надхвърля 56,5 милиона. Това, по думите му, са рекордни числа, които са донесли и приходи в сектора, нараснали съобразно средносрочната програма на правителството и поставените цели.

"От тази година предприемаме решителни стъпки към крайната си цел от 100 млрд. долара в туризма, като всяка година чупим рекорди и увеличаваме броя на посетителите и приходите", каза още министърът.

Приходите от туризъм се повишиха с 53,4 процента до рекордните близо 46,3 млрд. долара през 2022 г., след като продължителните последици от пандемията се разсеяха, а пристиганията на руснаци нараснаха след нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари същата година. През първите девет месеца на 2023 г. приходите нараснаха с над 20 на сто спрямо предходната година до 42 млрд. долара.