Анализи Новини Транспорт

Турция си поставя цел от 100 млрд. долара приходи от туризъм

   
Турция си поставя цел от 100 млрд. долара приходи от туризъм

Турция си поставя цел за 100 млрд. долара приходи от туризм, съобщи министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, цитиран от електронното издание "Хюриет дейли нюз".

По думите на министъра, който говори на среща на Съюза на търговските и занаятчийските камари в Анталия, страната продължава да се движи стабилно към целите си в областта на туризма въпреки различните глобални сътресения, негативните развития в обкръжаващите райони, войните и миналогодишните опустошителни земетресения в Турция.

Ерсой посочи, че се очаква данните, които Турският статистически институт ще обяви за туризма в края на месеца, да потвърдят, че през 2023 г. броят на туристите, които Турция е посрещнала, надхвърля 56,5 милиона. Това, по думите му, са рекордни числа, които са донесли и приходи в сектора, нараснали съобразно средносрочната програма на правителството и поставените цели.

"От тази година предприемаме решителни стъпки към крайната си цел от 100 млрд. долара в туризма, като всяка година чупим рекорди и увеличаваме броя на посетителите и приходите", каза още министърът.

Приходите от туризъм се повишиха с 53,4 процента до рекордните близо 46,3 млрд. долара през 2022 г., след като продължителните последици от пандемията се разсеяха, а пристиганията на руснаци нараснаха след нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари същата година. През първите девет месеца на 2023 г. приходите нараснаха с над 20 на сто спрямо предходната година до 42 млрд. долара.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати