Анализи

България е единствената страна, в която за Син флаг се борят фирми

  10.01.2024 09:00  
България е единствената страна, в която за Син флаг се борят фирми

Крайният срок за събиране на кандидатури за получаване на отличието "син флаг" през 2024 година е 20 януари. Това каза за БТА председателят на Българското движение "Син флаг" Станимир Георгиев. След тази дата, посочи той, националното жури ще разгледа кандидатурите и одобрените плажове в България ще бъдат предложени за разглеждане от международното жури, което ще заседава през април в Копенхаген, Дания.

"Промяна в изискванията или формулярите през тази година няма. Тези, които участват в програмата, отдавна са наясно с процедурата и много от тях вече са изпратили документите си. През тази година се опитахме да привлечем нови кандидати, като изпратихме писма до поне 100 адреса. Към момента за съжаление нямаме нови кандидати. Надяваме се да не загубим старите", каза Георгиев.

Еко-отличието "син флаг" се получава за една година. Сертификатът трябва да се поднови, като се отговори на четири направления, които включват качеството на водите за къпане, информация и екологични образователни инициативи на плажа, безопасност и предоставяни услуги. Носителите на отличието през миналата година у нас бяха 22-ма концесионери. Сред отличените бе и яхтеното пристанище "Марина Диневи" в Свети Влас.

"Вероятно ще има промени в изискванията през 2025 година. Към момента се обсъждат промени в критериите, на които трябва да отговарят кандидатите. Вече имаме сформирани работни групи, които обсъждат тези промени. Разработват се подобрения. Има известен период, през който те не са били променяни. Вероятно ще видим по строги изисквания към кандидатите. Ще се заложи повече на защитата на биоразнообразието и предоставянето на услуги за хора с увреждания и други", допълни още Станимир Георгиев.

Той добави, че България остава единствената страна, участваща в програмата, в която за отличието се борят наематели на плажни ивици чрез частни дружества, вместо общините каквато е световната практика.