Турагенции

ТрекМания ще изкачи пет върха в Босна и Херцеговина през юли

   
ТрекМания ще изкачи пет върха в Босна и Херцеговина през юли

Много пътешественици вече мечтаят за слънчеви дни и вдъхновяващи преходи в планината. Добрата новина за тях е, че туроператорите вече активно записват за планинарските си екскурзии. Едно от най-атрактивните предложения на пазара в момента е обиколката из планините на Босна и Херцеговина.

Тази страна, 50% от чиято територия е заета с гори и планини, се намира на едва 500 км от България и предлага уникални богатства - както природни, така и културни. Планините там до скоро бяха недостъпни и минирани, а сега са все по-привлекателни заради дивия си чар.

Туроператорът "ТрекМания" е подготвил уникално приключение из най-красивите Босненски планини! Пътуването включва изкачване на най-високия връх на страната Маглич (2386 метра), обзорен преход в планината Трескавица и преход в една от най-дивите планини на Балканите - Прень, известна още като Босненските Алпи. Групата ще прекара пет нощувки в Сараево и Мостар - два от най-красивите и интересни европейски градове. Една от вечерите пък ще се пренощува на чували! Истински кеф за приключенците и запалените планинари. За финал групата ще изкачи първенеца на планината Вележ - връх Ботин (1969 метра). Очертава се програмата на "ТрекМания" да е едно незабравимо балканско приключение из дебрите на Босненските планини!

Екскурзията е на цена от 845 лв. 

на човек и включва автобусен транспорт от София, пет нощувки в семеен хотел, една нощувка на чували, професионални планински водачи, нужната екипировка като ферата комплекти, спални чували, шалтета, палатки (ако се налага), както и медицинска застраховка. Групата ще отпътува на 14 юли 2024 г., като прогнозата за тогава е за топли и ясни дни, но разбира се, времето никога не може да бъде на 100% предвидено. За това и "ТрекМания" имат няколко изисквания за безпроблемна екскурзия. За тези седем дни туристите ще изкачат пет върха, което предполага и нужната екипировка. Експертите от фирмата съветват всеки да се подготви с удобни обувки, осветление под формата на челник, в случай, че се стъмни по-рано от очакваното, и облекло подходящо за сезона, както и такова за дъжд. Също така туристите трябва да си осигурят раница, съд за вода, храна, гети, ръкавици, щеки, медикаменти, канче и прибори за хранене.

Изкачването до връх Маглич предоставя уникална комбинация от приятни и предизвикателни аспекти, които го правят незабравимо приключение за планинари и природолюбители. Маршрутите са много живописни и преминават през кристално чисти потоци, но най-впечатляващо е Търновачкото езеро. Към него се открива страхотна гледка от върха, което прави изкачването същински вдъхновяващо.

Изкачването на първенеца на Трескавица - Мала Каба,  изисква добра физическа подготовка, тъй като пътят може да бъде доста стръмен и изискващ. Това предизвикателство обаче се компенсира със сензационните гледки и уникалните природни пейзажи. По пътя към върха групата ще спре и на Велико езеро - което също ще допринесе към незабравимите гледки.

Прень често е наричан Босненските Алпи, благодарение на уникалната си дива природа и зашеметяващите гледки. Тази великолепна планинска верига предлага някои от най-зрелищните гледки в Европа и множество дейности на открито, на които туристите могат да се насладят. Планината също така е дом на богато разнообразие от видове птици, което я прави чудесна дестинация за наблюдателите.

Това са някои от хайлайтите на планинските преходи, но за ентусиастите има и много какво да се прави в Сараево и Мостар. 

Сараево, столицата на Босна и Херцеговина, 

е културно разнообразно място с исторически паметници, включително Башчаршия и Катедралата. Градът има някои интересни музеи, като "War Childhood Museum" и "Галерията на изоставените произведения на Сараево". Мостар, на река Неретва, пък изпъква с красивите си старинни мостове, като Стари мост. Забележителности като Стария Базар и Коски мост подчертават уникалния дух  и архитектура на града. И двата града са пълни с ресторанти и кафенета, предлагайки автентични вкусове на босненската кухня и неповторимата атмосфера.

Екскурзията на "ТрекМания" е сбъдната мечта за всеки приключенец. Красотата на природата среща живописни градчета и позволява на всеки пътуващ да се откъсне от забързаната реалност за седмица. Преходите из дивите върхове на Босна и Херцеговина със сигурност са предизвикателни, но именно те ще направят пътуването запомнящо се!

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати