Новини Събития

Снимки предизвикаха туристически скандал между Индия и Малдивите

   
Снимки предизвикаха туристически скандал между Индия и Малдивите

Малдивите са изправени пред бойкот от един от най-големите си източници на приходи от туризъм, след като трима от служителите им се подиграха на индийския министър-председател Нарендра Моди, което предизвика призиви от страна на индийски граждани и известни личности да избягват островите и да се насочат към местните плажове, пише CNN.

Спорът избухна след като Моди публикува снимки в социалната платформа X, на които се гмурка и се разхожда по плаж в Лакшадвип - южна индийска островна верига в Лакадивско море, край бреговете на Керала.

Моди не споменава живописния съсед на Индия - Малдивите - в публикацията си, но възторжените му похвали за красивите пейзажи на по-малко известния архипелаг може да са били възприети като очарователна офанзива, за да привлече хора за почивка там, а не на Малдивите.

Според Ройтерс трима висши служители на администрацията на Малдивите са отговорили на поста му, описвайки Моди като "клоун", "терорист" и "марионетка на Израел".

Правителството на Малдивите предприе бързи действия, за да се разграничи от коментарите им, като отстрани временно от длъжност тримата служители - заместник-министри в Министерството на младежката заетост, информацията и изкуствата - заяви в неделя пред Ройтерс високопоставен служител на Малдивите.

В свое изявление правителството на Малдивите заяви, че е наясно с "обидните" коментари, направени в социалните медии, но подчерта, че "мненията са лични" и не представляват неговите възгледи. 

Инцидентът се случва в деликатен момент, тъй като президентът на Малдивите Мохамед Муизу започва петдневно посещение в Китай - първото му посещение като президент след победата му на изборите през октомври миналата. година.

Но докато Муизу ще се стреми да заздрави връзките си с Пекин, малкият архипелаг в Индийския океан, на който живеят около половин милион души, не може да си позволи да се отчужди от най-близкия си съсед.

Малдивите разчитат в голяма степен на туризма, а голяма част от тези приходи идват от Индия - миналата година най-многобройната страна в света е била и най-голямата група туристи, посещаващи тропическите плажове, според туристическия уебсайт на Малдивите.

Индийските туристи са направили над 209 000 пътувания до Малдивите през 2023 г., което представлява 11% от туристическия пазар, сочат статистически данни, публикувани миналата седмица. Русия е допринесла с приблизително същия брой, а Китай не е останал по-назад, осигурявайки 187 118 посещения, или 10% от общия брой.

Но забележките на длъжностните лица разгневиха някои индийски туристи, които публикуваха скрийншоти в социалните медии, за да покажат, че са отменили пътуванията си до островната верига под хаштага #BoycottMaldives.

Известни личности, от актьори от Боливуд до играчи на крикет, също призоваха феновете си да се насочат към местни дестинации, като друг хаштаг #ChaloLakshadweep - означаващ "Да отидем в Лакшадвип", където Моди беше на посещение - набра популярност.

Сред тях беше и боливудската звезда Акшай Кумар, известен с това, че играе главната роля във филми с патриотична тематика. Той нарече забележките на малдивските служители "омразни и расистки".

"Ние сме добри към нашите съседи, но защо трябва да толерираме такава непровокирана омраза? Посещавал съм Малдивите много пъти и винаги съм ги възхвалявал, но на първо място е достойнството. Нека решим да #изследвамеИндийските острови и да подкрепим собствения си туризъм", каза той.

Индийският туристически сайт EaseMyTrip заяви в понеделник, че е спрял резервациите за полети до Малдивите.

"В знак на солидарност с нашата нация @EaseMyTrip преустанови всички резервации за полети до Малдивите", заяви Нишант Пити, главен изпълнителен директор и съосновател на EaseMyTrip, в публикация в X.

Конфедерацията на всички индийски търговци, една от най-големите търговски организации в страната, също призова членовете си да преустановят бизнеса с Малдивите. 

В публикация в X министърът на външните работи на Малдивите Муса Замир нарече забележките на длъжностните лица "неприемливи" и добави, че архипелагът се ангажира да "насърчава положителен и конструктивен диалог с нашите партньори".

В понеделник източник заяви пред CNN, че индийската Върховна комисия в Малдивите е "повдигнала сериозни въпроси и е изразила загриженост" пред малдивското външно министерство.

Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия към Центъра "Уилсън" във Вашингтон, заяви, че бързите действия на малдивското правителство за отстраняване на служителите и осъждане на коментарите им показват колко много то цени отношенията с Индия.

"Този спор, който се разиграва през последните дни, подсказва, че ще има някои предизвикателства занапред, но аз твърдя, че в крайна сметка новото ръководство на Малдивите не иска да рискува да загуби отношенията си с Индия", каза той.

"Твърдя, че това правителство на Малдивите ще иска да балансира отношенията си както с Индия, така и с Китай."



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати