Заведения Новини

В САЩ отваря първият в света ресторант, обслужван само от роботи

   
В САЩ отваря първият в света ресторант, обслужван само от роботи

В САЩ отваря първият в света ресторант, обслужван само от роботи. Първият в света напълно автоматизиран ресторант, обслужван от роботи с изкуствен интелект, скоро ще отвори врати в Пасадена, Калифорния. CaliExpress, както се нарича заведението, е напълно автоматизирано и разполага с роботизирани и електронни системи, които обслужват клиентите от получаването на поръчката до доставката.

 

 

Miso Robotics, производителят на Flippy (първата в света роботизирана система с технология за изкуствен интелект), каза, че това е „първият действащ ресторант в света, където както поръчването, така и всеки процес на готвене са напълно автоматизирани“.

CaliExpress Flippy ще пържи пилешките хапки и пържените картофи

BurgerBot ще пече хамбургерите, а PopID , биометрична система за плащане, ще приема поръчки от клиенти. Флипи направи първата си изява през 2017 г. и след обучението си „работи“ в 50 ресторанта на CaliBurger. Компанията се надява CaliExpress да „вдъхнови следващото поколение предприемачи, занимаващи се с изкуствен интелект и автоматизация в кухнята“. Той също така иска да насърчи местните училища и образователни групи да организират обиколки на иновативен ресторант, който скоро ще отвори врати.

Докато ресторанти за бързо хранене в САЩ са включили изкуствен интелект в своите операции, критиците изразиха загриженост относно човешките и финансовите разходи. 

Основателят на Valyant AI Роб Карпентър каза пред Fox News през май, че милиони работни места в ресторантьорската индустрия вероятно ще бъдат загубени през следващите пет до 10 години заради роботи. 

„Ще видим как изкуственият интелект прескача от съоръженията за обработка и производство към бек-офиса към работните места, ориентирани към потребителите, към работните места на първа линия, където традиционно работеха само хора“, каза предприемачът.

„Това определено е повратна точка за изкуствения интелект“, добави той.

Компанията обаче е оптимист за потенциала на своите роботизирани готвачи

„Съединяването на тези различни технологии за създаване на най-автономния ресторант в света е кулминацията на години изследвания, разработки и инвестиции в пионерски компании“, каза Джон Милър, главен изпълнителен директор на PopID и член на борда на Miso Robotics.

„Роботизираното приемане на поръчки и готвенето, подпомагано от изкуствен интелект, дава възможност на големите вериги, които хранят Америка, драстично да подобрят качеството, последователността и скоростта“, каза изпълнителният директор Рич Хъл.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати