Анализи Новини

Кои ще са популярните села за туризъм по света през 2024 г.?

  13.01.2024 10:54  
Кои ще са популярните села за туризъм по света през 2024 г.?

От Венеция до Атина, най-популярните дестинации в Европа се огъват под тежестта на неустойчивия брой туристи. Посетителите са посрещнати с тълпи, опашки и разпадаща се инфраструктура. Докато местните са изправени пред напрегнати ресурси, които насърчават нарастващо недоволство от туристите, пишат от Euronews Travel.

И така, как можете да сте сигурни, че сте част от решението, а не от проблема?

Време е да изследвате извън утъпканите пътеки. За да ви помогне в търсенето на неоткрити дестинации, Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO) обяви най-добрите туристически селища за 2023 г. Това са места, където туризмът съхранява култури и традиции, празнува разнообразието, предоставя възможности и защитава биоразнообразието. Накратко, селски места, където туризмът е полезен както за местните, така и за посетителите.

В световен мащаб 53 села - 16 от които в Европа - получиха награда тази година, като победителите бяха обявени през октомври на Общото събрание на UNWTO в Самарканд, Узбекистан. Тук са всички наградени села в Европа.

Ордино, Андора: За традиционни каменни къщи и високопланински езера

С население от по-малко от 80 000 души, Андора е една от най-малките държави в Европа. Притисната между Франция и Испания, високо в планините на Пиренеите, малката страна е популярна с карането на ски и безмитно пазаруване - но има много повече да предложи. Ордино е средновековен град, облицован с живописни каменни къщи - една от които можете да надникнете вътре в музея Casa Areny. След като разгледате самия град, местната енория е пълна с приключения на открито.

От високопланинските езера Tristaina и националния парк Sorteny - най-голямата природна зона в страната - до планината Casamanya и ски курорта Ordino Arcalís, няма недостиг на панорамни пътеки за пешеходен туризъм и прахообразни склонове за покоряване.

До Ордино може да се стигне с еднодневна екскурзия от Барселона, Жирона или Тулуза, всяка от които е на около три часа път с автомобил.

Санкт Антон ам Арлберг, Австрия: За изпълнени с адреналин ски и сензорен туризъм

Високо в Тиролските Алпи, Санкт Антон ам Арлберг е вратата към ски региона Арлберг. И няма по-добро място за каране по пистите, тъй като тази област е известна като „люлката на алпийските ски“ заради пионерската си роля в изобретяването на спорта. Научете всичко за това в музея St Anton am Arlberg, който може да се намери в дървена ски кабина.

Когато сте уморени от снежни спортове, оставете сетивата си да прегърнат WunderWanderWeg - Прекрасната пешеходна пътека - която се състои от боса пътека, пътека за алпийски билки и пътека за алпийски цветя.

Шладминг в централна Австрия също получи награда на Световната търговска организация на ООН. Бившият миньорски град сега е известен със своите ски от световна класа, красиви пътеки за колоездене, пешеходен туризъм и освежаващи езера.

Слун, Хърватия: За каскадни водопади и традиционни мелници

Повечето туристи се отправят към далматинското крайбрежие на Хърватия, но се насочете към планинския интериор на страната и ще бъдете възнаградени с каскадни водопади и крайречни плажове. Град Слун е само на кратко разстояние с кола от известните Плитвички езера, но предлага собствен воден спектакъл. В Rastoke 23 водопада се вливат в река Корана, която е облицована с традиционни мелници.

През лятото се потопете освежаващо във водата, преди да карате велосипед през спокойната гора Jelvik по продължението на брега на реката.

Токай, Унгария: За да опитате сладко вино „ благородно гнило вино “

Любителите на виното не трябва да пропускат историческия унгарски град Токай. Това е центърът на винарския район Токай-Хеджаля - дом на Токаджи, оригиналното „благородно гнило вино". Тази сладка, сложна напитка разчита на ботритис, специален вид гъбички, които атакуват презряло грозде и ги превръщат в спаружени, сладки плодове. Този процес изисква климатични условия, уникални за региона, а гроздето се бере на ръка.

Излишно е да се казва, че никое посещение не е пълно без дегустация на вино и пътуване до Музея на виното за световно наследство в Токай.

Леричи, Италия: Да изживеете италианската Ривиера по устойчив начин

Леричи се намира на северозападното крайбрежие на Италия и е осеян с емблематични цветни сгради, с които Чинкуе Тере е известен. Но ангажиментът на града към синята икономика е този, който му спечели признанието от UNWTO.

То е дом на Santa Teresa Smart Bay - първата подводна „жива“ лаборатория в Италия. Там учените наблюдават разрушителното подкисляване на океана, като наблюдават скоростта на растеж на бриозоите - водни безгръбначни животни. Това изследване ще помогне в мисията им да защитят деликатната екосистема на залива и да насърчат устойчивия туризъм в района.

Сортела, Португалия: Да се върнете назад във времето

От Лисабон до Порто, Португалия нарасна като туристическа дестинация през последните години. Но страната все още има много скрити скъпоценни камъни за откриване. Сред тях е Sortelha, древен, ограден град, който е запазил своята средновековна и ренесансова архитектура. Гледащ от внушителен замък от 13-ти век, неговите селски гранитни къщи рисуват сцена от отминали дни, докато вятърните му турбини рисуват визия за устойчиво бъдеще.

Наградени бяха и раят за сърфиране Ерисейра, зеленото планинско село Мантейгас и Вила да Мадалена на остров Пико на Азорските острови.

Валени, Молдова: За наблюдение на пеликани на езерото Белю

Потопете се в красивите природни чудеса на Молдова във Валени, село в югозападната част на страната. Тази дестинация подобрява своите туристически характеристики от 2014 г., когато Eco Village Văleni е създадено като база за посетителите да изследват района.

Станете свидетели на ята пеликани по пътя им към делтата на река Дунав при езерото Белю и разгледайте природния резерват Долен Прут, регистриран в Световната мрежа от биосферни резервати на ЮНЕСКО.

Сигуенца, Испания: За средновековно пътуване с влак

Сигуенца в централна Испания е известен със своя подобен на крепост замък и Museo Diocesano, дом на известни религиозни произведения на изкуството. Но през последните години този жив музей на един град е в застой поради обезлюдяването. Сега е на мисия да промени това, като се превърне в център за развитие на селските райони - а туризмът е ключова част от пъзела.

Градът насърчава пътуванията през делничните дни със своя средновековен влак, който тръгва от Мадрид и отнема  час и двадесет минути. Трубадури и рицари ви придружават по време на вашето пътуване, като използват музика и театър, за да разкажат историята на селата и градовете, през които минавате по пътя.

Моркоте, Швейцария: За излежаване край езерото

С красивия си вид като от картичка Моркоте на езерото Лугано е неустоима дестинация за пътуване. Заобиколени от зеленина, аркади от стари патрициански къщи се редят край брега на водата, приветствайки ферибота от Луняно до това защитено швейцарско село.

Швейцарският град Saint-Ursanne, със своята църква в романско абатство и средновековни къщи, също получи награда.

Şirince, Турция: За мирно бягство

С история, датираща от елинистическия период, Şirince в Турция се стреми да запази атмосферата на старото време. Колите са забранени по тесните улици на града, оставяйки местните да се придвижват пеша или с кон.

Градът на хълма е бил гръцко село преди Гръцко-турската война. Намира се на 12 км от древния град Ефес и е заобиколен от лозя, маслинови градини и овощни дървета.