Анализи Новини

Кои ще са популярните села за туризъм по света през 2024 г.?

   
Кои ще са популярните села за туризъм по света през 2024 г.?

От Венеция до Атина, най-популярните дестинации в Европа се огъват под тежестта на неустойчивия брой туристи. Посетителите са посрещнати с тълпи, опашки и разпадаща се инфраструктура. Докато местните са изправени пред напрегнати ресурси, които насърчават нарастващо недоволство от туристите, пишат от Euronews Travel.

И така, как можете да сте сигурни, че сте част от решението, а не от проблема?

Време е да изследвате извън утъпканите пътеки. За да ви помогне в търсенето на неоткрити дестинации, Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO) обяви най-добрите туристически селища за 2023 г. Това са места, където туризмът съхранява култури и традиции, празнува разнообразието, предоставя възможности и защитава биоразнообразието. Накратко, селски места, където туризмът е полезен както за местните, така и за посетителите.

В световен мащаб 53 села - 16 от които в Европа - получиха награда тази година, като победителите бяха обявени през октомври на Общото събрание на UNWTO в Самарканд, Узбекистан. Тук са всички наградени села в Европа.

Ордино, Андора: За традиционни каменни къщи и високопланински езера

С население от по-малко от 80 000 души, Андора е една от най-малките държави в Европа. Притисната между Франция и Испания, високо в планините на Пиренеите, малката страна е популярна с карането на ски и безмитно пазаруване - но има много повече да предложи. Ордино е средновековен град, облицован с живописни каменни къщи - една от които можете да надникнете вътре в музея Casa Areny. След като разгледате самия град, местната енория е пълна с приключения на открито.

От високопланинските езера Tristaina и националния парк Sorteny - най-голямата природна зона в страната - до планината Casamanya и ски курорта Ordino Arcalís, няма недостиг на панорамни пътеки за пешеходен туризъм и прахообразни склонове за покоряване.

До Ордино може да се стигне с еднодневна екскурзия от Барселона, Жирона или Тулуза, всяка от които е на около три часа път с автомобил.

Санкт Антон ам Арлберг, Австрия: За изпълнени с адреналин ски и сензорен туризъм

Високо в Тиролските Алпи, Санкт Антон ам Арлберг е вратата към ски региона Арлберг. И няма по-добро място за каране по пистите, тъй като тази област е известна като „люлката на алпийските ски“ заради пионерската си роля в изобретяването на спорта. Научете всичко за това в музея St Anton am Arlberg, който може да се намери в дървена ски кабина.

Когато сте уморени от снежни спортове, оставете сетивата си да прегърнат WunderWanderWeg - Прекрасната пешеходна пътека - която се състои от боса пътека, пътека за алпийски билки и пътека за алпийски цветя.

Шладминг в централна Австрия също получи награда на Световната търговска организация на ООН. Бившият миньорски град сега е известен със своите ски от световна класа, красиви пътеки за колоездене, пешеходен туризъм и освежаващи езера.

Слун, Хърватия: За каскадни водопади и традиционни мелници

Повечето туристи се отправят към далматинското крайбрежие на Хърватия, но се насочете към планинския интериор на страната и ще бъдете възнаградени с каскадни водопади и крайречни плажове. Град Слун е само на кратко разстояние с кола от известните Плитвички езера, но предлага собствен воден спектакъл. В Rastoke 23 водопада се вливат в река Корана, която е облицована с традиционни мелници.

През лятото се потопете освежаващо във водата, преди да карате велосипед през спокойната гора Jelvik по продължението на брега на реката.

Токай, Унгария: За да опитате сладко вино „ благородно гнило вино “

Любителите на виното не трябва да пропускат историческия унгарски град Токай. Това е центърът на винарския район Токай-Хеджаля - дом на Токаджи, оригиналното „благородно гнило вино". Тази сладка, сложна напитка разчита на ботритис, специален вид гъбички, които атакуват презряло грозде и ги превръщат в спаружени, сладки плодове. Този процес изисква климатични условия, уникални за региона, а гроздето се бере на ръка.

Излишно е да се казва, че никое посещение не е пълно без дегустация на вино и пътуване до Музея на виното за световно наследство в Токай.

Леричи, Италия: Да изживеете италианската Ривиера по устойчив начин

Леричи се намира на северозападното крайбрежие на Италия и е осеян с емблематични цветни сгради, с които Чинкуе Тере е известен. Но ангажиментът на града към синята икономика е този, който му спечели признанието от UNWTO.

То е дом на Santa Teresa Smart Bay - първата подводна „жива“ лаборатория в Италия. Там учените наблюдават разрушителното подкисляване на океана, като наблюдават скоростта на растеж на бриозоите - водни безгръбначни животни. Това изследване ще помогне в мисията им да защитят деликатната екосистема на залива и да насърчат устойчивия туризъм в района.

Сортела, Португалия: Да се върнете назад във времето

От Лисабон до Порто, Португалия нарасна като туристическа дестинация през последните години. Но страната все още има много скрити скъпоценни камъни за откриване. Сред тях е Sortelha, древен, ограден град, който е запазил своята средновековна и ренесансова архитектура. Гледащ от внушителен замък от 13-ти век, неговите селски гранитни къщи рисуват сцена от отминали дни, докато вятърните му турбини рисуват визия за устойчиво бъдеще.

Наградени бяха и раят за сърфиране Ерисейра, зеленото планинско село Мантейгас и Вила да Мадалена на остров Пико на Азорските острови.

Валени, Молдова: За наблюдение на пеликани на езерото Белю

Потопете се в красивите природни чудеса на Молдова във Валени, село в югозападната част на страната. Тази дестинация подобрява своите туристически характеристики от 2014 г., когато Eco Village Văleni е създадено като база за посетителите да изследват района.

Станете свидетели на ята пеликани по пътя им към делтата на река Дунав при езерото Белю и разгледайте природния резерват Долен Прут, регистриран в Световната мрежа от биосферни резервати на ЮНЕСКО.

Сигуенца, Испания: За средновековно пътуване с влак

Сигуенца в централна Испания е известен със своя подобен на крепост замък и Museo Diocesano, дом на известни религиозни произведения на изкуството. Но през последните години този жив музей на един град е в застой поради обезлюдяването. Сега е на мисия да промени това, като се превърне в център за развитие на селските райони - а туризмът е ключова част от пъзела.

Градът насърчава пътуванията през делничните дни със своя средновековен влак, който тръгва от Мадрид и отнема  час и двадесет минути. Трубадури и рицари ви придружават по време на вашето пътуване, като използват музика и театър, за да разкажат историята на селата и градовете, през които минавате по пътя.

Моркоте, Швейцария: За излежаване край езерото

С красивия си вид като от картичка Моркоте на езерото Лугано е неустоима дестинация за пътуване. Заобиколени от зеленина, аркади от стари патрициански къщи се редят край брега на водата, приветствайки ферибота от Луняно до това защитено швейцарско село.

Швейцарският град Saint-Ursanne, със своята църква в романско абатство и средновековни къщи, също получи награда.

Şirince, Турция: За мирно бягство

С история, датираща от елинистическия период, Şirince в Турция се стреми да запази атмосферата на старото време. Колите са забранени по тесните улици на града, оставяйки местните да се придвижват пеша или с кон.

Градът на хълма е бил гръцко село преди Гръцко-турската война. Намира се на 12 км от древния град Ефес и е заобиколен от лозя, маслинови градини и овощни дървета.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати