Новини Събития

Невероятно откритие: Намериха огромен древен град в Амазония

   
Невероятно откритие: Намериха огромен древен град в Амазония

В Амазония беше открит огромен древен град, който в продължение на хиляди години е останал скрит под буйната растителност. Находката променя това, което знаем за историята на хората, живеещи в региона. Къщите и площадите в района на Упано в Източен Еквадор са били свързани с удивителна мрежа от пътища и канали. Районът се намира в сянката на вулкан, който създава богати местни почви, но може също така е довел до унищожението на обществото. Досега бяха известни градовете в планините на Южна Америка, като Мачу Пикчу в Перу, но се смяташе, че хората са водели единствено номадски начин на живот или са живеели в малки селища в района на Амазония.

"Този град е по-стар от всеки друг обект, който познаваме в Амазония. Ние имаме европоцентричен възглед за цивилизацията, но това ни показва, че трябва да променим представата си за това какво е култура и цивилизация," казва пред BBC професор Стивън Ростейн, директор в Националния център за научни изследвания във Франция, който ръководи изследването.

"Това променя начина, по който гледаме на културите в Амазония. Повечето хора си представят малки групи от хора, вероятно голи, които живеят в колиби и разчистват земя, но откритието показва, че древните хора са живели в сложни градски общества," казва съавторът Антоан Дорисън. Градът е бил построен преди около 2 500 години, а в него хората са живели в продължение на до 1 000 г., смятат археолози. Трудно е да се прецени колко души са го обитавали по едно и също време, но учени твърдят, че определени са десетки хиляди, ако не и стотици хиляди.

Археолозите са комбинирали земни разкопки с обследване на район от 300 кв. км чрез използването на лазери, насочвани от самолет, които могат да откриват останките от града под гъстата растителност.

Тази LiDAR технология е открила 6 000 квадратни платформи с размери близо 20 на 10 м и височина 2-3 метра. Те са били подредени в групи от по между три и шест около площад с централна платформа. Учените смятат, че много от тях са били домове, но някои от структурите са се използвали и за церемониални цели. В един от комплексите в Киламопе има платформа с размери 140 на 40 метра. Те са изграждани чрез изрязването на хълмове и създаването на платформа от пръст отгоре. Мрежа от прави пътища и пътеки, свързала много от платформите, като сред тях има и такъв с дължина 25 км. Според Дорисън, тези пътища са най-поразяващата част от откритието.

"Пътната мрежа е много усъвършенствана. Тя се простира на голямо разстояние и всичко е свързано. Има също така прави ъгли, което е много впечатляващо," казва той, обяснявайки, че е много по-трудно да се построи прав път, отколкото такъв, който се вписва в пейзажа. Учените също така са открили пътища с ровове от двете им страни, за които се смята, че са били канали, с които се е управлявало изобилието от вода в региона. Има и признаци за опасности за градовете, като някои от рововете са блокирали достъпа до селищата и може да са доказателство за заплаха от страна на намиращи се наблизо народи.

Учените за първи път откриват доказателства за наличието на град през 70-те години, но това е първият случай, в който е завършено цялостно проучване след 25 г. изследвания. То разкрива огромно и сложно устроено общество, което изглежда, че е било по-голямо и от добре познатите общества на маите в Мексико и Централна Америка.

"Представете си, че това е откритие на друга цивилизация, като тази на маите, но с напълно различна ахитектура, използване на земята и керамика," казва Хосе Ириарте, преподавател по археология в университета на Екзитър, който не е участвал в проучването.

Някои от находките са "уникални" за Южна Америка, обяснява той, посочвайки подредените заедно осмоъгълни и правоъгълни платформи. Обществата очевидно са били добре организирани и взаимосвързани, допълва ученият, визирайки дългите пътища между селищата. За хората, които са живели там и това какви са били техните общества, не се знае много. В платформите са открити огнища, както и делви, камъни за смилане на растения и изгорени семена. Хората от Киламопе и Упано вероятно са се фокусирали основно върху земеделието. Те са се хранели с царевица и сладки картофи и вероятно са консумирали chicha - вид сладка бира. Следващата стъпка за учените е да разберат какво се намира в съседен район с площ от 300 кв. км, който все още не е изследван.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати