Новини Събития

Фен туризмът: пазар за милиарди

   
Фен туризмът: пазар за милиарди

Милиони обикалят сцени и стадиони. Ръстът в спортния сектор е с близо 13%, музикалният пък задава нов начин на общуване.

Една от най-богатите държави в света - Обединените арабски емирства, планира да увеличи със 7% своя брутен вътрешен продукт, така че да достигне 800 млрд. долара до края на десетилетието. Тези космически стойности, заложени от шейховете - повелители на петрола, вече са реалност за един сектор, който се развива все по-бурно.

Фен туризмът е новият глобален феномен. Двата сектора - музикалният и спортният, ще растат с милиарди в близките години, казват експертите. Милиони хора, включително и българи, вече съчетават почивки и екскурзии с концерти или мач на любимия отбор. А през 2024 година календарът прелива от турнета и огромни спортни събития. Предстоят финали на трите европейски турнира, континентално първенство в Германия, както и олимпиада в Париж.

Най-важният мач на Шампионската лига е на легендарния “Уембли” в Лондон, този на Лига Европа е на “Авива” в Дъблин, а на Лигата на конференциите - на “Света София” в Атина. Двубоите от европейското са в Берлин, Мюнхен, Дортмунд, Щутгарт, Гелзеркирхен, Франкфурт, Хамбург, Дюселдорф, Кьолн и Лайпциг. Или с други думи - топдестинации и за българския турист. Концертите около нас пък са стотици и все повече фенове се запътват към тях. Според доклад на Future Market Insight до 2032 г. глобалният музикален туристически пазар ще е на стойност от 11,3 млрд. долара, почти двойно спрямо 5,5-те милиарда през 2022 г. И ще расте със 7% всяка година.

Това нарастване се стимулира от все по-изявената нагласа на хората да пътуват за точно определена цел. Допълнително огромният поток от социалните мрежи помага да расте музикалният туризъм. Вече има държави, които целенасочено се превръщат в такава дестинация. В Нидерландия например предлагат всякакви жанрове музика - джаз, EDM, тено, поп и рок, за да привличат тълпи на фестивалите си. Всъщност музикалният туризъм е сред факторите, които променят света - подпомага смесването на различни култури, срещите между хора, така постепенно се променят глобалните насоки и начин на живот. Туристическият спортен пазар пък ще нарасне с 559,75 млрд. долара между 2023 и 2027 г., или с 12,88% само за този период. Преди пандемията - през 2017-а, той е бил на стойност 762,92 млрд. 40% от ръста на пазара ще дойдат от Европа, смятат експертите. Останалото ще е от САЩ и Великобритания. Футболът безспорно е лидер в сферата, като държи над половината пазар на фенове. Изненадващо на второ място е крикетът заради невероятната му популярност в Индия, която скоро ще бъде най-населената държава на планетата. На трето остава тенисът.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати