Новини Транспорт

От Orient Express La Dolce Vita до NostalChic: Ренесанс на жп пътешествията

   
От Orient Express La Dolce Vita до NostalChic: Ренесанс на жп пътешествията

Пътуването с влак изживява своя ренесанс. Търсенето на високоскоростни влакове, луксозни маршрути и дневни и нощни влакове на дълги разстояния се увеличава по цял свят. В много страни пътуванията вече надхвърлят нивата от 2019 г. – много по-бързо, отколкото прогнозираха експертите.

За много туристи най-добрите пътувания с влак са самостоятелна дестинация, незабравимо изживяване, което може да варира от вагон, предлагащ 360-градусова панорама към швейцарските Алпи, до суперлуксозен "хотел на релси" като емблематичния венециански Simplon-Orient-Express.

Ето някои от най-добрите нови влакове, с които ще можете да пътувате през 2024 г., класирани от CNN.

От Париж до Берлин 

Връзките между две от най-посещаваните европейски столици традиционно са доста слаби, като от 90-те години на миналия век няма директни влакове.

Това обаче се промени с въвеждането на директен нощен влак, обслужван от ÖBB (Австрийските федерални железници).

Първоначално ще се движи три пъти седмично през Страсбург и Франкфурт, а през есента на 2024 г. връзката "Nightjet" ще стане нощна, осигурявайки висококачествена директна услуга за бизнес пътници и туристи.

Както и при другите скорошни маршрути на "Nightjet", търсенето се очаква да бъде голямо. Цените на местата започват от 33 долара, а на спалните кабини - от 105 долара на човек.
Изглежда, че Париж-Берлин също ще се сдобие с дневна връзка, тъй като SNCF (френската държавна железопътна компания) работи с германския си колега за въвеждането на директен високоскоростен влак TGV през 2024 г., като пътуването ще отнема около седем часа.

Очаквайте новини по този въпрос към края на годината.

Новият суперлуксозен влак на Италия

Година по-късно от очакваното, новият великолепен суперлуксозен влак на Италия "Ориент Експрес - La Dolce Vita" ще посрещне първите си пътници през 2024 г.

Създаден от френската хотелска група Accor, влакът е насочен към пътници, които се интересуват от дизайн, като се отказва от традиционния стил Belle Epoque на влака Simplon-Orient-Express във Венеция и заменя интериора с италиански декор, изкуство и архитектура от 60-те години на миналия век, както и с външен вид, вдъхновен от луксозни моторни лодки като легендарната Riva Aquarama.

Корабът ще прекоси Италия от север на юг по шест редовни маршрута, показващи безбройните исторически съкровища на страната - от Италианските Алпи, Венеция и Рим до Матера и Палермо на юг.

Пътуванията до Сицилия ще включват незабравимо пресичане на Месинския проток с последния пътнически ферибот в Европа.
Хиперлуксозният влак с 11 вагона ще разполага със стилен "Бар-вагон" с музика на живо и игри, 12 луксозни купета, облицовани с дърво и 18 основни апартамента, оборудвани с двойни легла, диван, фотьойли и самостоятелна баня.

Пътниците ще се наслаждават на петзвездно обслужване на борда, вкусвайки италианска гастрономия, регионални и сезонни продукти и най-добрите вина.

Откриването е с шест еднодневни или двудневни маршрута от Рим на цена от около 2000 долара на човек, а по-късно ще бъдат добавени международни маршрути до Париж, Истанбул и Сплит на хърватското адриатическо крайбрежие.

Това обещава да бъде прекрасно изживяване за 62-ма щастливци, които си осигурят място за всяко пътуване.

От Брюксел до Прага със спален вагон

Тъй като търсенето на нощни влакове в Европа вече надхвърля предлагането, няколко амбициозни стартъпа представиха планове за въвеждане на вълнуващи нови маршрути.

Белгийско-холандската кооперация European Sleeper тръгна по релсите през 2023 г., а през май 2024 г. ще разшири влака Брюксел-Берлин до Дрезден и Прага, осигурявайки така необходимата пряка връзка между градовете в Западна и Централна Европа. Свързвайки четири от горещите туристически точки на континента, местата и леглата вече са много търсени, особено през пиковите летни месеци за туристите.

Обновените вагони разполагат със спални помещения, кушет-легла и накланящи се седалки, предназначени за пътници с различни бюджети, както и с модерни функции като точки за зареждане и WiFi.

Брюкселският хъб на European Sleeper също така открива възможности за британските и френските пътници да достигат по-лесно до централноевропейските градове чрез лесни връзки с международните влакове Eurostar в белгийската столица.

Висока скорост до Помпей

Повече от четири милиона души годишно посещават Помпей в Южна Италия, известен с това, че е разрушен от вулканично изригване през 79 г. пр.н.е.

За тези, които ползват обществен транспорт, пътуването не винаги е лесно, тъй като се налага в Неапол да се премине от влаковете от националната мрежа към разнебитения и остарял местен транспорт - прословутите влакове Circumvesuviana. Но това ще се промени през 2024 г., когато ще има седмична директна високоскоростна връзка от Рим, която ще отнема само два часа.

Националната железопътна компания Trenitalia разширява връзката след пробна експлоатация през 2023 г., като използва своите превъзходни високоскоростни влакове Frecciarossa (Червена стрела). Вместо един ден в месеца, както беше през 2023 г., маршрутът вече ще се изпълнява веднъж седмично.

Заминавайки от Рим малко преди 9 ч. сутринта, пътуването дава на посетителите осем часа, за да разгледат Помпей и пак да се върнат в Рим до 21 ч. за късна вечеря.

За да се спести време, входните билети и информацията се предоставят във влака, а специални автобуси превозват пътниците от гарата до руините.

Лошата новина? Влакът се движи само в неделя и на определени официални празници.

От Мадрид до Париж в бърз стил

Въпреки милиардите долари, инвестирани в нови високоскоростни връзки под Пиренеите, трансграничните железопътни услуги между Испания и Франция в момента са окаяни - само няколко влака на ден.

Това ще се подобри през 2024 г., когато испанските и италианските железопътни компании ще се конкурират с френските TGV, които понастоящем обслужват маршрута.

Испанският национален железопътен оператор Renfe въвежда нови маршрути от Мадрид и Барселона до Лион/Марсилия през 2023 г., а Trenitalia обяви планове за връзка Париж-Барселона-Мадрид през 2024 г., като ще използва своите влакове Frecciarossa с 249 км/ч.

Trenitalia вече оперира успешно във Франция и Испания, а новият маршрут Париж-Барселона ще предостави разширени възможности за високоскоростни пътувания, като се свърже със своята отделна операция Iryo, която се конкурира с Renfe по няколко маршрута, излизащи от Мадрид.

Според Луиджи Ферарис, главен изпълнителен директор на FS Italiane, групата-майка на Trenitalia, компанията също така има намерение да открие нови железопътни маршрути, свързващи Испания и Италия през Южна Франция - натоварен коридор, който понастоящем се доминира от авиокомпаниите поради липсата на бързи и директни влакове.

Носталгия във VIP стил

Влакът "NostalChic" на железницата Горнерграт отвежда само 22 гости седмично до най-високата открита жп крайна станция в Европа на 10 170 метра надморска височина, като се наслаждават на невероятни панорамни гледки към Матерхорн и десетки други алпийски върхове.

Шестчасовото ВИП преживяване, което започва с швейцарски напитки и закуски в Цермат, включва спирки за снимки, подходящи за Instagram, гарантирано място до прозореца в красиво реставрирания влак със зъбно колело от 60-те години на миналия век до Горнерграт и местен водач.

Има и четиристепенна гурме вечеря с вино в четиризвездния Riffelhaus 1853 в Рифелалп, между Цермат и Горнерграт. Преживяването се предлага само веднъж седмично и струва 365 долара на човек.

Алтернативно, стандартно двупосочно пътуване (с редовен влак) от Цермат до Горнерграт струва 115 долара на човек с 50% отстъпка за притежатели на Swiss Travel Pass.

Около света за 80 дни

4 континента, 13 държави и 7 луксозни влака за 80 дни – най-доброто преживяване за ценителите на железопътните пътувания ще тръгне в края на 2024 г.

Специализираната туристическа компания Railbookers е съставила нов монументален маршрут, включващ седем от най-емблематичните влакове в света: Rocky Mountaineer в Канада, The Belmond Royal Scotsman, Venice Simplon-Orient Express, Golden Eagle Danube Express в Централна Европа, The Maharajahs' Express в Индия, Rovos Rail в Южна Африка и най-луксозния влак в Югоизточна Азия - наскоро възстановения Eastern & Oriental Express.

"Търсенето на луксозни влакове продължава да расте и в отговор на това ние създадохме най-доброто пътуване в списъка", казва Франк Марини, главен изпълнителен директор и президент на Railbookers.

"Тъй като наблюдаваме тенденция за комбиниране на маршрути, които да включват няколко луксозни влака, ние пригодихме този маршрут с по-малки, персонализирани маршрути, включващи тези емблематични влакове."

Пътниците, които предприемат цялото 80-дневно пътуване, започващо от 119 599 долара на човек, ще потеглят от Ванкувър на 28 август, като ще продължат през повече от 20 града в Европа, Индия, Южна Африка и Малайзия до крайната си дестинация в Сингапур.

Хотелите, трансферите на багаж, полетите, повечето хранения и екскурзиите извън влака се поемат от туристически специалисти, като ви оставят свободни да се отпуснете и да се насладите на еднократното пътуване по света.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати