Събития

Термите на Иския: СПА почивка със заряд от кратерите на Везувий

   
Термите на Иския: СПА почивка със заряд от кратерите на Везувий

Ако сте чели романите на Елена Феранте, със сигурност знаете къде се намира Иския. Италианците обожават този зелен вулканичен остров в Неаполитанския залив заради невероятните му морски гледки и лечебната сила на термалните му извори. Термите на Иския са открити преди 3000 години от древните гърци. Бълбукащите фонтани се прочуват с възстановителните си свойства, като се твърди, че лекуват безплодие, ревматизъм и всякакви кожни заболявания. На острова възниква процъфтяваща СПА култура, която се дължи не на последно място и на целогодишния мек климат и богатите туристически маршрути, пише BBC. Днес на остров Иския има десетки термални извори, разположени както в изключително бляскави курорти, така и в натурални природни заливи. Специалистът в СПА индустрията Рафаела Даларда, холистичен експерт и автор на пътеводители, обяснява, че в Италия има над 400 сертифицирани естествени извори, но царството им категорично е Иския.

Това е така, защото водите получават допълнителен заряд от вулканичните кратери в морето около острова.

"Нарича се L'Isola Verde - Зеленият остров", казва Даларда. "Вулканичната пепел подхранва земята. И вулканичните води са по-топли от водите на други места в Италия. Те имат по-положителни свойства върху ставите, костите, артрита, артрозата".

Кратко пътуване с ферибот от Неапол бързо ще ви отведе до Иския – идеалното място за бягство за всеки, който желае спокойствие и истинско възстановително италианско СПА преживяване.

"Един СПА център има характер", казва Даларда. "Като човек, като виното. В Иския можете да намерите терми за всички нужди."

Ето избора на Рафаела Даларда за най-релаксиращите и впечатляващи СПА центрове на остров Иския.

1. Най-доброто от най-доброто: San Montano Resort & Spa

От всички термални СПА центрове на остров Иския Даларда посочва San Montano Resort & Spa като най-добър избор.

"Супер елегантен. Връх. Шик... Просто го обожавам", казва тя. "Има невероятна 360-градусова гледка към залива. Имаш чувството, че плуваш в морето, просто си заобиколен от всички тези прекрасни басейни с термална и морска вода... а в хотела навсякъде има керамични подови плочки местно производство."

Величественият петзвезден курорт на върха на планината разполага с различни нива на луксозни вили и апартаменти, както и с великолепната цитрусова горичка Лемонтано.

"Вътре в горичката има шезлонги, разположени така, сякаш това е СПА на открито", обяснява Даларда. "И ви правят масажи точно там, в горичката, с всички лимони, които висят над главата ви. Абсолютно лудост."
Курортът разполага и с традиционен СПА център, който предлага лечебни термални процедури, процедури с вулканична кал, хидромасаж и балнеотерапия, както и разпускащи процедури за лице и тяло.

Гостите могат да избират измежду три ресторанта, всички с главозамайваща панорамна гледка към морето и Везувий.

2. Мечта за dolce vita: Albergo Della Regina Isabella

Действието на класическия филм La Dolce Vita се развива през 60-те години на миналия век в Рим, но тези три думи ще ви идват наум отново и отново в Albergo Della Regina Isabella – разкошен петзвезден хотел, основан през 1956 г. от известния издател и филмов продуцент Анджело Рицоли.

"През 60-те години на миналия век, по време на "dolce vita", семействата, които участваха във филмови фестивали, използваха Иския като своя лятна къща", казва Даларда.

"Всички знаменитости от Лос Анджелис като Бриджит Бардо... всички те са били гости в прекрасната вила Рицоли. Тя е запазила онзи винтидж стил от 60-те години на миналия век. Иконична."

Разположен в тих залив в селцето Лако Амено, Albergo Della Regina Isabella зашеметява с оригиналните си шарени плочки, богато обзавеждане и хипнотизираща гледка към морето.
"Има частен кей, на който всички идват с яхтите си", казва Даларда. "Гледката е направо "уау"."

Термалните извори на хотела са класифицирани като "хиперминерални води", богати на сол, сулфати и бикарбонати, течащи при температура между 56C и 77C.

Даларда отбелязва, че СПА центърът на хотела е висококачествена клинична структура, разположена сред винтидж блясък.

"Той е за здраве, а не за уелнес", обяснява тя.

СПА центърът е специализиран в калолечението, като се използва естествената вулканична кал на Иския, която след шестмесечен процес на зреене абсорбира нови микроелементи, полезни за лечение на възпаления и подобряване на кръвообращението.

А след първокласните клинични процедури гостите могат да се върнат в хотела освежени и да се приготвят за Aperol Spritz по залез слънце. Сладък живот, наистина.
3. Романтично бягство: Mezzatorre & Thermal Spa

Изборът на Даларда за двойки еMezzatorre Hotel & Thermal Spa в село Форио.

"Той е прекрасен", казва тя. "Романтичен, престижен, на брега на морето. Това е замък с кула. Веднъж бях там за една сватба - осветиха кулата с фойерверки, беше невероятно."

Петзвездният хотел и термалният център се помещават в червена стражева кула от XVI век, кацнала високо на скала с изглед към Средиземно море.

Преди да се превърне в луксозен хотел през 2018 г., Mezzatorre е бил и херцогски дворец от XVIII век, а през XX век - център на културен кръг, включващ поети и филмови режисьори.

"Правят тези масажи на открито под беседките, докато гледаш как минават яхтите.", казва Даларда.

Луксозният СПА център на няколко нива предлага басейни, таласотерапия, турска баня, сауна и сензорни душове, съчетаващи ароматерапия, пара, светлина и музика, както и кални и термални процедури.

"Сега те работят с Biologique Recherche грижа за кожата, така че стават все по-луксозни с процедурите и менюто. И обърнете внимание, че се намира на нос - прекрасна гледка... много е романтично за двойки".
4. Най-добър устойчив опит: Botania Relais & Spa

Ако Зеленият остров не е достатъчно зелен, отидете в Botania Relais & Spa - луксозният устойчив курорт на остров Иския.

"Това е единственият СПА център, който има вегетариански и вегански ресторант на острова", казва Даларда. "Той получи зелена звезда на Мишлен... Имат градина, в която можете да отидете да си наберете домати, ягоди и да ги изядете."

Botania Relais & Spa предлага 100% органично, устойчиво произведено меню, приготвено с домашни съставки.

"Ако трябва да дам награда за закуската, те я получават", възхищава се Даларда. "Всичко е от фермата до масата. Всичко се приготвя прясно по поръчка. Обожавам палачинките им с авокадо и сьомга, направени с пълнозърнесто брашно!"
Обширният терен е разположен в ботаническа градина; серия от избелели луксозни къщички с модерна подова настилка от керамични плочки и цветен интериор с вкус.

Гостите могат свободно да разгледат поддържаните градини, вдъхновени от английския стил, преди да посетят градинския СПА център, където ще открият топли и студени басейни и парна баня, разположени в естествена пещера.

След това могат да се оттеглят в стаите за процедури, за да се отдадат на експертни масажи и индивидуални процедури за кожата и тялото.

5. Винтидж неаполитански блясък: Excelsior Belvedere & Spa

Остров Иския отдавна привлича посещения от континенталната част на Неапол, а Даларда посочва Excelsior Belvedere Hotel & Spa в оживената пристанищна зона Иския Порто като магнит за потомците на неаполитанското кралско семейство.

"Той е посещаван от неаполитанци от висока класа... от благороднически семейства", казва тя за аристократичната вила от 19 век с изглед към морето.

"Това място е елегантно с традиционно обслужване. Местоположението е върха."
Само на кратко разстояние от оживената търговска улица Corso Vittoria Colonna и вдъхващия страхопочитание замък Арагонес, Excelsior Belvedere се радва на гледка към Неаполитанския залив и неговото сякаш безкрайно небе. Фоайето и стаите са капсула на времето на италианския островен лукс от 60-те години на миналия век - богати драперии от брокат и цветни плочки, а СПА центърът е зашеметяващо убежище във формата на морска раковина с мраморни статуи и мозайки от стена до стена. Гостите могат да изберат да се изкъпят в пълните с минерали термални води, да се намажат с лечебна кал или да изберат от дългото меню с разкрасителни, физиотерапевтични и масажни процедури.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати