Новини Транспорт

Wizz Air загуби битката срещу румънската TAROM

   
Wizz Air загуби битката срещу румънската TAROM

Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Wizz Air срещу държавната помощ, предоставена на националния авиопревозвач на Румъния TAROM, съобщава Economica.net. С това решение институцията потвърди решението на Европейския съд от 4 май 2022 г., което обяви възраженията на унгарската авиокомпания за неоснователни.

Wizz Air започна производство пред базирания в Люксембург правен орган на ЕС, тъй като през 2020 г. румънското правителство предостави държавна помощ на TAROM под формата на заем на стойност 36.6 милиона евро. Wizz Air мотивира решението си с факта, че предвид размера на румънския пазар на въздушен транспорт, възможното изчезване на услугите на държавната авиокомпания няма да причини значителни смущения във функционирането на пазара или социални проблеми поради загубата на връзки между определени региони на страната.

"Съдът потвърждава, че сравнително ограниченият размер на въпросния пазар не пречи дадена услуга, предоставена на този пазар, да бъде класифицирана като важна, така че нарушаването ѝ да доведе до сериозни социални трудности или да представлява пазарен провал", пише в мотивите на решението.

Съдът на ЕС намери аргумента на Wizz Air, че държавната помощ е неоправдана, тъй като конкурентни авиокомпании биха могли да запълнят пазарната празнина, създадена от загубата на полетите на TAROM на пазара, за неоснователен.

TAROM, която навършва 71 години тази година, е на загуба от 2008 г. насам, с дългове от 1,41 милиарда леи (283,5 милиона евро) в края на 2022 г. В момента Европейската комисия обмисля план за отпускането на още 900 милиона леи (181 милиона евро) като държавна помощ, за да помогне на правителството в Букурещ да преструктурира компанията.

Припомняме, че унгарската нискотарифна авиокомпания намери за неоснователна и държавната помощ от 300 милиона леи (60,3 милиона евро) за частния румънски нискотарифен превозвач Blue Air ( в несъстоятелност) и предяви претенциите си пред Съда на Европейските общности.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати