Новини Събития

София ще представи туризма си на изложение в Мадрид

   
София ще представи туризма си на изложение в Мадрид
София презентира възможностите си за туризъм на редица борси в чужбина
  ОП Туризъм

Общинското предприятие „Туризъм“ към Столична община ще участва на едно от най-големите изложения в света - FITUR 2024 в Мадрид, Испания. Туризмът на столицата ще бъде представен с отделен щанд в рамките на националния такъв на България, който се организира от Министерството на туризма. Изложението ще се проведе от 24 до 28 януари 2024 г. 

Испания е един от най-големите и важни пазари за туризма в София. Градът беше хит за испанците преди Ковид пандемията, когато беше посетен от 89 000 туристи. От миналата година се забелязва завръщането им в столицата. Дори сега през януари има много испански туристи и те се виждат по улиците и забележителностите, коментираха пред TravelNews туроператори и хотелиери. Според тях потенциалът е много голям за ръст, защото испанците търсят нови и непознати дестинации. От няколко години са се насочили към Източна Европа и съответно София все повече влиза в полезрението им. Освен това са голям пазар от над 47 млн. човека, като обичат да пътуват и залагат на културнои-исторически забележителности и природа. 

Добрите самолетни връзки също оказват положително влияние за увеличаването на испанските туристи. Редовни полети до София има от Мадрид, Барселона, Валенсия, Малага и Аликанте, които се осъществяват от „България Еър“ и нискотарифните „Раян ер“ и „Уиз еър“. Много българи пътуват за почивки и екскурзии до Испания през цялата година, както и живеещите български емигранти там ползват линиите. 

София наскоро зае третото място в класация на най-подходящите за уикенд екскурзии европейски градове през 2024 г. Ранглистата е изготвена от уебсайта за онлайн злагания Slot.Day на базата на данни и оценки от отзиви в Tripadvisor за всяка европейска столица, като специално се акцентира върху качеството на нощния живот и стойността на настаняването. От класацията са изключени украйнската столица Киев поради продължаващия конфликт, Вадуц в Лихтенщайн поради липса на рейтинги на Tripadvisor, както и Ватикана. 

Първата позиция в ранглистата е за британската столица Лондон. „Тя разполага със зашеметяващите 854 високо оценени барове, клубове и пъбове, от които да избирате“, обясняват от Slot.Day пред Travel + Leisure. Трябва обаче да се отбележи, че Лондон е петата най-скъпа европейска столица – що се касае до настаняване, което средно на човек може да струва около €116.9 ($127.65). Въпреки това несравнимата гама от неща, които можете да правите по време на тридневно посещение на града, оправдава по-високите разходи за хотел. Втората позиция в класацията е за чешката столица Прага, следвана от София на трето място. 

„Столицата на България също е основна туристическа атракция“, се отбелязва в констатациите. „София предлага на посетителите си избор от 112 бара и клубове с четири и повече звезди, докато хотелите са на разумни средни цени от €41.9 ($45.75) на човек за нощувка,“ посочват от Slot.Day. 

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати