Заведения Новини

Съдът разреши употребата на IQOS в барове и ресторанти

   
Съдът разреши употребата на IQOS в барове и ресторанти

Употребата на устройства с нагряване на тютюн като IQOS и Glo не представлява тютюнопушене и поради това използването им на закрити обществени места не е забранено. Тъй като при употребата на електронните устройства с нагряване на тютюн не се образува горене и не се отделя дим,  тя не се определя като тютюнопушене от закона и не е забранена на обществени места на закрито.Законът за здравето забранява тютюнопушенето в закрити обществени места, а не други форма на използване на тютюневи изделия. Това се потвърждава от решение на Софийски районен съд от 13 ноември 2023 г. по повод на внесено наказателно постановление, за което съобщиха от "24 часа".  

Тълкуването на съда е в решение, с което се отменя наказателно постановление от юли миналата година, издадено от Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ), с което е наложена глоба на управител на софийски бар в размер на 500 лв за нарушение на забраната за тютюнопушене по чл. 56, ал.1 от Закона за здравето.  

„Следва обаче да се има предвид, че чл.56 от Закона за здравето не забранява всяка употреба на тютюневи изделия на закрити обществени места, а единствено тютюнопушенето, респективно пушенето на тютюна, но не и други форми на неговата употреба.“, се посочва в решението на съда.  И допълват, че законът не забранява всякаква употреба на тютюневи изделия на закрити обществени места, а единствено тютюнопушенето. Случката е от 24.03.2023, когато инспектор от Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ) установил, че в бара, който бил закрито помещение, много клиенти пушели бездимни тютюневи изделия – Iqos и Glo, а салонният управител не .

В заведението по време на проверката от установените устройства не излизал тютюнев дим, нямало мирис или пушек. Устройствата били бездимни тютюневи изделия, които не предизвиквали горене на тютюна, а единствено неговото нагряване под температурата на горене и пушек/дим не се отделял при употребата им. Глобата от 500 лв. е отменена, а Столична регионална здравна инспекция е осъдена да заплати 400лв.  разноски по делото, става ясно още от решението.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати