Турагенции

Туроператорът Солвекс отчита голям интерес на чехите към България за лято 2024

   
Туроператорът Солвекс отчита голям интерес на чехите към България за лято 2024

Българският туроператор „Солвекс“ отчита голям интерес на чешкия пазар към Българското Черноморие през лято 2024 г. Ръстът е към 50% на ранни записвания спрямо миналата година, заяви за TravelNews Галин Георгиев, управител на компанията. Според него от една страна чехите се завръщат към България, от друга – започват да се възстановяват ранните резервации, които през последните 3 години изчезнаха заради Ковид пандемията.  

„Влизането на България в Шенген също увеличава интереса за екскурзии и почивки у нас от другите страни в зоната“, коментира той. Разпространението на новината води до положителна и безплатна реклама за държавата ни и Министерството на туризма трябва да се възползва и да засили работата си в тази посока на европейските пазари, смята той. Пътуването без паспортни проверки до България ще предизвика голям интерес сред чуждите туристи през лятото, допълни Галин Георгиев. 

Записванията за Българското Черноморие вървят добре още на пазарите в Полша и Румъния, показват данните на „Солвекс“. Оттам също очакват ръст в броя на туристите. Сериозен обем ще има и от Украйна и Молдова, но резервациите там тръгват по-късно и са основно в началото на лятото. Галин Георгиев прогнозира ръст от 50% на украинските туристи, които обичат България. Миналата година от туроператора са отчели с 40% повече гости от Украйна.  

На сръбския пазар също се забелязва раздвижване за почивки в България. От „Солвекс“ са реализирали двоен ръст през 2023 г. Компанията се надява да се възстанови и пазарът от Северна Македония през предстоящото лято, който през последните години беше загубен заради политическите скандали.  

„В момента имаме много северномакедонци в Банско, Пампорово и Боровец. Определено се върнаха за този зимен сезон“, подчерта Георгиев. Туроператорът „Солвекс“ води в ски курортите ни още туристи от Румъния, Сърбия, Косово, Албания, и в по-малки обеми от Украйна и Молдова. Най-много записвания отчитат към Боровец. Интересът към зимния туризъм е изключително голям тази година от Северна Македония и Косово. От втората страна е заради отпадналите визи, тъй като ЕС освободи режима  от 1 януари 2024 г. 

„Солвекс“ оперираха и в Русия, като водеха много руски туристи у нас преди започването на войната в Украйна. Туроператорът беше още представител за България на една от най-големите руски авиокомпания - S7.Освен това предлага почивки из страната и за българите, както работи и изходящ туризъм, като прави екскурзии за български групи в чужбина. 

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати