Новини Хотели

Чепеларе отчита ръст на туристите и увеличение на нощувките с 37 на сто

  18.01.2024 10:35  
Чепеларе отчита ръст на туристите и увеличение на нощувките с 37 на сто

В Чепеларе се отчита ръст на туристи и увеличение на нощувките с 37 на сто през 2023 г., заяви пред БТА Даниела Сивенова от Туристическия информационен център. Според нея през миналата година се наблюдава нормализиране на туристическия поток след ограниченията по време на ковид пандемията.

Предимно български туристи избират Чепеларе и селата в общината за почивка както през ски сезона, така и през лятната ваканция. Епизодични са случаите на регистрирани чуждестранни туристи - румънци, израелци, холандци, англичани и ирландци, които отсядат в хотели и места за настаняване като част от пътуванията си из България. Преобладаваща част от ваканционните групи в Чепеларе и селата са неорганизирани туристи, пристигащи без посредничество на туроператори.

Чепеларе посрещна Коледа и Нова година с пълни хотели и къщи за гости в малките селца, допълва Сивенова. Условията за ски в родопския град са добри, отворена е пистата "Мечи чал" в цялата ѝ дължина.

Ръст на нощувките с 12 на сто регистрира и Пампорово, според данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ).