Новини Събития

Средновековният замък Баба Вида е най-посещавания туристически обект в община Видин

   
Средновековният замък Баба Вида е най-посещавания туристически обект в община Видин

Средновековният замък „Баба Вида“ е най-посещавания туристически обект в община Видин през 2023 г. Броят на туристите, разгледали историческия паметник е над 37 000. 

​През 2024 г. се очаква интереса към символа на Видин да е значително по-голям. Регионалният исторически музей подготвя изложба „Късносредновековно българско облекло и снаражение“, финансирана от Министерство на културата и ще бъде разположена в едно от помещенията във вътрешния двор.

​Макети на капиите (портите) на крепостната система „Кале“ е другата изложба, която показва защитните съоръжения на дунавския град, изградени през османския период, които нямат аналог в страната.

Много често замък „Баба Вида“ се явява естествен декор наразлични събития и фестивали. Историческият музей подготвя фестивал „Градът на трите крепости“ през месец май. Акцентът ще бъде храната и въоръжението от средните векове.

Средновековният фестивал „Бъдинъ“ за поредна година ще зарадва почитателите си през последния уикенд на август с възстановки на конкретни исторически моменти, огнено шоуи много образователни игри за малките посетители.

В другите музейни обекти също се подготвят нови изложби, които да обогатят представата за миналото на региона през различни етапи от неговото развитие. В музей „Конака“ ще бъде представена археологическа изложба с най-интересните находки. В музей „Кръстатата казарма“ посетителите ще имат възможност да се запознаят с историята на икономическото развитие на града през епохата на социализма.

Община Видин като дестинация за културен туризъм и през настоящия сезон има с какво да предизвика интереса на гостите и да им предаде от духа на дунавската атмосфера.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати