Новини Събития

Липса на сняг в Хималаите проваля ски-сезона в Индия

   
Липса на сняг в Хималаите проваля ски-сезона в Индия

Липсата на снеговалеж доведе до празни ски курорти и отмяна на почивки в индийските Хималаи, а учените свързват "необичайната" зима с метеорологичното явление Ел Ниньо, предава Ройтерс.

Сухият период в Кашмир накара скиорите да пропуснат популярния курорт Гулмарг, един от най-високите в света, и остави хотелите в живописния регион в очакване на нови валежи, които да привлекат туристите към панорамните гледки на заснежените върхове.

Според учените такава зима в Северна Индия не е била наблюдавана от около десетилетие, характеризирайки се с липса на снеговалеж в планините и хапещ студ, който се влошава от гъстата мъгла в равнините.

"Петдесет процента от сезона вече е отминал", казва Фархат Найк, 35-годишен инструктор по сноуборд в Гулмарг, който се разкайва при вида на сухата и безплодна земя, която обикновено е покрита със слой сняг до колене.

"Сега се надяваме на снеговалеж през първата седмица на февруари", казва той и добавя, че всички негови европейски и американски клиенти са отменили пътуванията си поради липсата на сняг - удар по икономиката на региона, насочена към туризма и селското стопанство.

Ръководителите на туристическата индустрия в съседните щати Химачал Прадеш и Утаракханд също се оплакват от отменени пътувания.

Резервациите за курорта Blue Poppy Resort в ски курорта Аули, в Утаракханд, са намалели до 20 %, заяви собственикът му Кушаал Сангван. "Анулациите ни скочиха и хората се отказват (само) дни преди резервацията, ако няма сняг".

Зимният сняг и дъжд в Северна Индия, включително Хималаите, се предизвикват от метеорологичен модел, известен като западни смущения - чести извънтропически бури, които се зараждат в Средиземно море.

Обикновено през зимата има много такива бури, но през този сезон те до голяма степен отсъстват, казва Р. К. Дженамани, старши научен сътрудник в Индийския метеорологичен департамент (IMD). "Когато няма метеорологична система, как може да има (сняг)", каза той.

Изчезването на западните смущения е свързано с променящите се модели на вятъра и повишаващите се температури, дължащи се на активното метеорологично явление Ел Ниньо, а също и на климатичните промени, казва Гуфран Бейг, бивш главен учен в Индийския институт по тропическа метеорология.Сегашното време е много необичайно за този период, каза Бейг. "Януари е, а в Делхи все още е много студено ... във въздуха има излишна влага, но няма и сняг ... Това е един от най-замърсените и продължителни периоди на зимата".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати