Анализи Новини

Над 25 милиона чужденци са посетили Япония през 2023 г.

   
Над 25 милиона чужденци са посетили Япония през 2023 г.

Броят на чуждестранните туристи в Япония е нараснал до 25,06 милиона през 2023 г. Те надхвърлят равнището от 20 милиона за първи път след пандемията от Covid-19, съобщи Японската национална туристическа организация (JNTO), цитирана от Киодо.

Чужденците, посетили Япония, са похарчили рекордно голямата сума от 5,29 трилиона йени (35,8 милиарда долара) през миналата година. Правителството бе заложило по-ниска цел от 5 трилиона йени (33,81 милиарда долара).

Чуждестранните посетители, пристигнали в страната по работа или с цел почивка, са се е увеличили до 2,73 милиона през декември, което е максимум за този месец.

Туризъм в Япония почти липсваше за повече от две години по време на пандемията, тъй като страната въведе едни от най-строгите гранични проверки в света. Туристите обаче бързо се завърнаха, след като Токио възобнови безвизовото пътуване за много страни през октомври 2022 г., припомня Ройтерс.

Пристигащите в Япония чужди граждани са били над прага от 2 милиона през всеки от месеците от юни 2023 г. насам. За това помогна и по-слабата йена, което превръща Япония в по-евтина дестинация за чуждестранните посетители, използващи други валути.

Очаква се през настоящата година броят на чуждестранните посетители в Япония да надхвърли нивото от 31,9 милиона, регистрирано през 2019 г.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати