Новини Събития

Монголия постави рекорд на Гинес с нов фестивал

   
Монголия постави рекорд на Гинес с нов фестивал

Известна със своите красиви открити пространства, тучни зелени долини и традиционна номадска култура, Монголия отдавна се смята за популярна лятна дестинация. Сега обаче държавата слага началото на ново събитие, чиято цел е да привлече международни туристи, търсещи автентично монголско зимно изживяване.

Международният фестивал на снега и леда Mazaalai, стартирал на 14 януари, се провежда до 28 януари в Sky Resort - голф и ски курорт в покрайнините на Улан Батор.

Безплатното събитие „е важен крайъгълен камък в развитието на зимния туризъм в Монголия“, посочва министърът на културата на страната Номин Чинбат, цитиран от CNN.

„През следващите две седмици посетителите ще бъдат запленени от нашите зимни пейзажи и красотата на изложените скулптури и се надявам много повече хора от цял свят да бъдат вдъхновени да посетят страната ни през зимния сезон.“

Въпреки че е отворен само от няколко дни, фестивалът вече постави световен рекорд на Гинес – за най-много хора, спускащи се по ледена пързалка в рамките на един час.

Като част от тържествата по откриването, 408 души помогнаха за осъществяването на рекорда, като се спуснаха един след друг по 16.4-метровата ледена пързалка на фестивала.

Други негови атракции включват петметрова снежна ледена скулптура на защитената в страната мечка Гоби (Mazaalai на монголски) и нейните малки, насочена към повишаване на осведомеността за критично застрашеното животно.

На фестивала има общо 52 ледени статуи Mazaalai, представящи 52-те мечки, оцелели в дивата природа.

Монголия: Дестинация за всички сезони?

Монголия през зимата обаче може да не се хареса на всеки – столицата Улан Батор е смятана за един от най-студените градове в света, като температурите през януари са средно от минус 15 до минус 30 градуса по Целзий. В северния регион на страната пък е много по-студено.

Междувременно, полетите до някои отдалечени райони не се извършват през зимните месеци.

Но посещението по това време на годината има своите предимства, включително по-ниски цени и невероятни заснежени пейзажи. Страната е домакин на различни уникални зимни събития, включително ежегодния леден фестивал Khuvsgul, който се провежда на най-голямото езеро в Монголия в началото на март.

Министърът на културата Чинбат казва, че новият Международен фестивал на снега и леда Mazaalai е част от усилията на правителството да посреща един милион международни туристи годишно в Монголия. През 2019 г. - преди пандемията, в страната са пристигнали 637 000 международни пътешественици, според Световната банка. Държавата вече е предприела няколко мерки в рамките на усилията за достигне на тази цифра, включително разширяване на списъка с държави, чиито гражданите могат да посещават Монголия без виза - политика, която ще бъде в сила до края на 2025 г. Междувременно, преговорите за стартиране на директни полети между Монголия и Съединените щати са в ход.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати