Новини Събития

Във Варна откриват най-модерния на Балканите дълбоководен басейн

   
Във Варна откриват най-модерния на Балканите дълбоководен басейн

Най-модерния на Балканите дълбоководен басейн - Център по оцеляване на море, откриват днес във Висшето военноморско училище във Варна. Министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържествената церемония, която започва в 10 часа в Морското училище.

По време на откриването ще бъде направена демонстрация на възможностите на новото съоръжение. Дълбочината му е 3 метра в плитката част, а втората половина на басейна е 5 метра, съобщи за Радио Варна капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов, заместник-ректор по учебната и научна дейност на ВВМУ. 

Басейнът е снабден със система за генериране на вълни, изкуствен дим и с други специализирани устройства, които позволяват създаване на условия, много близки до реалните.Предвижда се тук да бъдат отработвани широк спектър морски спасителни операции, посочи капитан Калинов. Договорено е да бъде предложена подготовка и за екипажите на новите медицински хеликоптери, каза още той. Ще се започне с подготовката на специализираните формирования на ВМС - водолазни и авиационни формирования на ВМС и сили със специално предназначение. 

Центърът по оцеляване на море е създаден по стандартите на международните изисквания за провеждане и подготовка за оцеляване на море, включително и за екипажи и пасажери на хеликоптери. Подобни съоръжения са изградени още в Румъния, Турция и Украйна. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати