Новини Транспорт

Рекламираме българския туризъм по света и с Родопската теснолинейка

   
Рекламираме българския туризъм по света и с Родопската теснолинейка

Кметовете на осем общини ще се съберат на работна среща, за да определят общата визия за туристическото развитие на районите си, които се намират по жп-пътя на родопската теснолинейка. На срещата днес във Велинград ще присъстват и представители на министерствата на туризма и на транспорта, както и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от Западните Родопи. Целта е да се начертае общ план за развитието на теснолинейката, на базата на нейния огромен потенциал като туристическа атракция и това да се обвърже и с развитието на общините, през които минава родопското влакче. Развитието на теснолинейката като туристическа атракция трябва да е част от рекламата на България, защото тя е уникална за България и за Балканския полуостров, смята депутатът Васил Тодев от ПП-ДБ, инициатор на срещата, съобщава БНР.

В момента родопското влакче губи финансово. Автоматичното повишаване на цената на билета обаче няма да доведе до добър ефект, дори напротив.

Тодев напомня, че има два големи туристически центъра - Велинград и Банско, но потенциалът на останалите общини по линията, които имат условия за туризъм, не се използва достатъчно. Ако теснолинейката става по-популярна, ще се генерират повече приходи, а това ще промени и икономическата ситуация в региона, коментира Васил Тодев. Родопската теснолинейка започва маршрута си от гара Септември, това е първата община по протежението. Следват Ракитово, Велинград, Якоруда, Белица, Разлог и Банско.

"Ангажиментът, който търсим, е насочен към това БДЖ и НКЖИ да инвестират и да предвиждат в плановете си за следващите години достатъчно средства, така че подвижният състав да е в добро състояние", пояснява Тодев. Друг подход може да бъде възстановяването на атракционни вагони, както и пространствата пред гарите да станат по-привлекателни. Не по-малко важно е да има по-добра транспортна свързаност на отделните гари с други обекти наоколо, тъй като липсващите автобусни връзки също пречат на развитието на туризма. Теснолинейката да бъде включена в рекламите на Министерството на туризма, настоява Васил Тодев. Теснолинейният влак Септември - Добринище е единствен по рода си, изкачва и най-високата гара на Балканите - Аврамово, разположена на 1287 метра надморска височина.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати