Събития

Най-дългата ски писта в България е в Чепеларе

   
Най-дългата ски писта в България е в Чепеларе

В България има 3 големи зимни курорти и няколко по-малки. Общата дължина на ски пистите е над 200 км. Най-високите писти започват от 2600 м надморска височина, като максималната денивелация достига 1630 м. Зимни спортове в България могат да се практикуват от началото на декември до април.

Знаете ли къде се намира най-дългата ски писта за алпийски дисциплини в България?
В ски зона “Меч чал”, близо до Чепеларе. От края на град Чепеларе до връх “Мечи чал” е разположена най-дългата ски писта в България за алпийски дисциплини, сертифицирана от Международната федерация по ски.

Общата дължина на пистата е 3200 м. Пистата започва от град Чепеларе (1160 м надморска височина) и завършва при връх “Мечи чал” (1872 м надморска височина). Тя е оборудвана с най-модерната в България система за изкуствен сняг. Четиридесет и седемте оръдия могат да покрият пистата за 100 часа при температура от минус 3 градуса.

Чепеларе

Чепеларе е малко планинско градче, разположено в полите на Родопите и простиращо се по горното течение на река Чепеларска. Чепеларе се извисява на 1160 м надморска височина. Алпийският терен на местността е предпоставка за развитието на града като съвременен зимен курорт с чудесни условия за практикуване на ски спортове.

През 1937 г. възниква като първия климато-лечебен център. От 2008 г. спортен център Чепеларе посреща туристи с почти 20-км ски писти и ски пътища. Извършена е цялостна обработка на съществуващите писти и им е поставена маркировка по европейските стандарти.

Ски зона “Мечи чал”

Връх Мечи чал се намира само на 1 км от град Чепеларе. Надморската му височина е 1872 м. Популярен е със ски пистите в подножието си. От 2016/2017 г. курортен комплекс Пампорово и Мечи чал се обединиха и отъждествяват един зимен мега курорт. Самият курорт Пампорово е на 11 км.

Ски център “Мечи чал” е разположен на 1 км от град Чепеларе в местността “Мечи чал” и предлага чудесни възможности за различни видове ски спортове със ски писти с обща дължина от 20 км:

* писта “Мечи чал 1” за алпийски дисциплини е с дължина 3150 м, подходяща за професионалисти и международни състезания;
* туристическа писта “Мечи чал 2” или “зелено-червената” е с дължина 5150 м, ширина 25 м, денивелация 720 м, оборудвана с писта за бягане с дължина 30 км на надморска височина 1280 м;
* “червената” писта с дължина 3200 м, която е оценена от професионалисти като най-добрата в Европа;
* писта за ски бягане с дължина 3000 м, надморска височина 1860 м. 

До местността “Мечи чал” се стига с удобен двуседалков лифт, който е с дължина от 2471 м. Превозването до пистите отнема по-малко от 20 минути, а капацитетът на час е 500 души. Влековете са два, а зимният сезон е от декември до април. Трасетата са пригодени за ски алпийски дисциплини и ски бягане. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати