Новини Събития

Първият и единствен музей-некропол на Турция отвори врати в Анталия

   
Първият и единствен музей-некропол на Турция отвори врати в Анталия

Анталия е запазената марка на турския туризъм в Източното Средиземноморие. Към забележителностите на прочутия морски курортен център се прибави и първият и единствен музей-некропол на Турция. Историята на създаването на този музей е дълга и интересна. Помещава се в културния център на голямата община на Анталия. Теренът - Догу гаражъ, върху който е построен, допреди 17 години е бил пустееща земя. При разкопки археолози откриват останки от древен гроб и по-късно местността е обявена за археологически резерват от 1-ва степен.

През изминалите 17 години са били разкрити 865 гроба, 1018 гробищни артефакти и около 200 броя човешки скелети.

Оттук дошла идеята на това място да се основе музей-некропол, в който да бъдат изложени археологическите находки. Били добавени и други артефакти, които преди това са били изложени в градския исторически музей на Анталия. Музеят-некропол бе открит официално през ноември 2023-та - годината, в която Република Турция отбеляза 100 години от създаването си.

“Музеи-некрополи има в много страни по света - в Испания, Италия, Ватикана и в съседна България. Те също привличат много посетители. Вече и Турция има първия си музей от тази категория, в който са разположени малко известни, но интересни експонати”, заяви при откриването турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

Музеят-некропол на Анталия е създаден съвместно с министерството на туризма и културата и голямата община на Анталия. За създаването му са инвестирани 292 милиона турски лири (8,870 млн. евро), посочи кметът на Анталия Мухиттин Бьоджек.

Съдържа гробници и много предмети, датиращи от периода от 4 век пр.н.е. до 5 век след новата ера, както и над 400 артефакти. Представител на музея казва, че наред с данните за погребалната култура в Анадола, в комплекса се представя религиозната, етническата, икономическата и социо-културната структура на Анталия от древността до най-ново време. Музеят-некропол съдържа експонати, отнасящи се и до християнски и ислямски гробни култури. Той привлича внимание и с оригиналната си архитектура, а според експерти, към момента е най-модерният музей на Анталия.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати