Новини Транспорт

Машинистите в Германия планират рекордна шестдневна стачка

   
Машинистите в Германия планират рекордна шестдневна стачка

Машинистите в Германия планират рекордна шестдневна стачка, която да започне в сряда, 24 януари, след като синдикатът им отхвърли най-новата оферта на жп оператора "Дойче бан" (Deutsche Bahn), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Профсъюзът Ге Де Ел (GDL) обяви днес, че четвъртият кръг стачки по продължаващия спор за заплатите ще започне в 02:00 часа местно време в сряда и ще продължи до 18:00 часа на следващия понеделник (29 януари). Това ще бъде най-дългата стачка в историята на "Дойче бан". Машинистите на товарни влакове са призовани да започнат протестни действия ден по-рано - във вторник, 23 януари, от 18:00 часа.

Железопътната компания изрази съжаление, че плановете на милиони пътуващи отново ще бъдат засегнати, се посочва на сайта й. Също като при предишните стачни вълни се очаква превозвачът да осигури извънредно разписание със силно намалени връзки за далечни, регионални и градски пътувания, изпълнявани от по-дълги композиции с повече седящи места.

Досега най-дългата стачка в "Дойче бан" бе петдневна и се проведе през 2015 г. Новите протести могат да доведат до огромни загуби, предвид че други транспортни маршрути също са нарушени заради ситуацията в Червено море, посочи Михаел Грьомлинг от икономическия институт И Ве (IW) в Кьолн.

"Дойче бан" в петък направи нова оферта на Ге Де Ел, включваща и основното искане на синдиката за намаляване на работните часове със запазване на възнагражденията. Въпреки това профсъюзът я отхвърли. Двете страни водят спор по колективното споразумение за възнагражденията от началото на ноември.

Лидерът на синдиката Клаус Везелски защити планираната стачка с думите, че тя е както законна, така и пропорционална предвид незадоволителните предложения на жп компанията, допълва ДПА. Той изрази също така увереност, че всеки опит за блокиране на протеста в съда ще се провали. Германският канцлер Олаф Шолц днес изрази надежда спорът да бъде разрешен бързо. Негов говорител обаче подчерта, че канцлерът няма да се намеси в трудов спор и ще уважи автономията на колективното договаряне в Германия.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати