Турагенции

Екскурзиите в чужбина поскъпват

   
Екскурзиите в чужбина поскъпват

Популярни дестинации в Европа увеличават таксите за туристи през тази година. Амстердам, Венеция, Барселона, Париж ... ако сте решили да пътувате до тези и други атрактивни места – знайте, че ще Ви струва по-скъпо, съобщава Нова телевизия. Френската ривиера не предвижда увеличение на туристически такси, но съседно Монако ще го направи, като наложи рекордните 15 евро за нощувка на човек. Така или иначе посетителите, които могат да си позволят да нощуват в Монте Карло вероятно няма да пострадат особено от тази сума.
 
Всъщност една от идеите за това туристите да се таксуват по-скъпо е борбата със свръхтуризма. Финансовата мярка се налага, за да запази околната среда, качеството на живот на местните и преживяванията на самите посетители. България има една от най-ниските такси за туристи – около 1.5 евро на нощувка, а близо 10 пъти повече струва туристическият данък в Амстердам.
От Амстердам до Фаро през Барселона – тази година пътуването ни ще струва по-скъпо, заради по-високите туристически данъци, приети от много европейски държави. Всички те мотивират решението си заради необходимостта да се ограничат големите потоци от хора.
 
Най-солено ще ни струва престоят в Амстердам – 12,5% от цената на нощувката в хотел. Столицата на Нидерландия увеличава туристическата такса, а приходите ще бъдат инвестирани в екология и чистотата на града. Увеличава се и данъкът за круизните пътници от 8 на 11 евро на ден.
 
От каналите на “Северната Венеция” – Амстердам, до тези на италианската. Туристите във Венеция, които не нощуват там, ще плащат дневна такса от 5 евро, за да се любуват на романтиката на красивия град.

Особено динамично лято очаква Париж. Френската столица се готви за тълпите от туристи, които ще дойдат и заради Олимпийските игри. Цените за транспорт и нощувки скачат главоломно, а правителството реши да вдигне с почти 200 процента туристическия данък в Париж. Така, в по-хубавите хотели, таксата за нощувка на човек ще струва около 15 евро.
 
Любимата на милиони българи Гърция въвежда от лятото т.н. “климатичен данък”. Нощувките ще се таксуват допълнително в зависимост от категорията на мястото за настаняване. Таксите ще варират между 1.50 евро за апаратаменти или по-скромни хотели до 10 евро на вечер за по-луксозните нощувки. Средствата от данъка ще се използвани за възстановяване на природата след климатични катаклизми. Не бъдете изнеданани ако ви поискат повече за хотел в Испания. Барселона гласува и увеличава туристическата такса на 3.25 евро от 1 април. Португалия, която пълни хазната си от туризъм, също вдига цените за посетители. Там туристическите такси ще варират в зависимост от сезона.

Швейцария, която доскоро бореше масовия туризъм чрез допълнителни входни такси, днес бистри стратегия за привличане повече туристи … от Китай. Инфлацията и глобалното затопляне изправиха популярни ски курорти пред сериозни финансови проблеми. Шефът на швейцарския туризъм отправи топло посрещане към китайските туристи като обяви, че Швейцария ускорява визовите процедури за тях.
 
И докато Швейцария бърза да привлече повече китайски туристи - Индия се разсърди на Малдивите и спря полетите до екзотичната дестинация. Пренебрежителни публикации в социалните мрежи срещу индийския премиер вгорчиха отношенията между южноазиатските съседи.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати