Новини Транспорт

ЕС разследва сделка на Луфтханза за нелоялна конкуренция

   
ЕС разследва сделка на Луфтханза за нелоялна конкуренция

Мощният антитръстов орган на ЕС започна задълбочено разследване на предложения от германската авиокомпания Lufthansa дял в италианската ITA Airways поради опасения, че подобна стъпка може да навреди на конкуренцията. Европейската комисия заяви, че има "предварителни опасения, че сделката може да намали конкуренцията на пазара на пътнически въздушни транспортни услуги по няколко маршрута на къси и дълги разстояния към и от Италия".

Миналата година Луфтханза, един от най-големите въздушни превозвачи в Европа, се съгласи да плати 325 млн. евро за 41-процентен дял в ITA. Италианското министерство на финансите отпусна 250 млн. евро за сделката, която предостави на германската компания различни възможности да увеличи дела си или да придобие изцяло ITA Airways на по-късен етап. Комисията припомни, че е била уведомена за сделката на 30 ноември 2023 г., а на 8 януари тази година Луфтханза е представила ангажименти за разрешаване на някои от нейните опасения, предаде АФП.

"Въпреки това тези ангажименти бяха недостатъчни, както по отношение на обхвата, така и на ефективността, за да отхвърлят ясно предварителните опасения на Комисията", се казва в изявлението.

Комисарят на ЕС по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че ЕС иска да се увери, че сделката няма да доведе до "по-високи цени, по-малък капацитет или по-ниско качество на услугите за пътнически въздушен транспорт в и от Италия". Комисията трябва да вземе окончателно решение по казуса до 6 юни тази година. /БГНЕС



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати