Новини Събития

22 плажа и едно яхтено пристанище кандидатстват за Син флаг

   
22 плажа и едно яхтено пристанище кандидатстват за Син флаг

През тази година за "Син флаг" кандидатстват 22 плажа и една марина, съобщи за БТА председателят на едноименното Българско движение Станимир Георгиев. По думите му ивиците, които искат да получат престижното отличие, са с една повече в сравнение с миналата година. Такова желание за пръв път е заявил плаж "Св. Влас - централен".

Традиционно повече са кандидатите за "Син флаг" от Южното Черноморие, допълни Георгиев. Сред тях е и най-старият носител на отличието "Слънчев бряг". Това е българският плаж, на който се вее син флаг от 1995 година. Година по-късно към него се присъединяват "Слънчев ден" и "Дюни".

В страната ни има много плажове, които заслужават "Син флаг", но по неясни причини не кандидатстват, допълни Георгиев. Самата награда е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени над четири хиляди плажове и яхтени пристанища в цял свят. Тя е свидетелство не само за чиста природна среда в района на пясъчните ивици, но и за отличното им управление, съобразено със съхранението и развитието им.

Очаква се националната оценка на кандидатите за "Син флаг" да приключи до края на седмицата, допълни Георгиев. Международното жури, което заседава в Копенхаген, ще се произнесе в края на април.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати