Анализи

Юлиян Попов очаква проектите за ветрогенератори в морето да се реализират най-рано през 2030 г.

   
Юлиян Попов очаква проектите за ветрогенератори в морето да се реализират най-рано през 2030 г.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов не очаква скоро да има проекти за ветрогенератори в морето. През седмицата Народното събрание гласува на първо четене законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, с който се предлага министърът на енергетиката да провежда държавната политика в планирането, изграждането и експлоатацията на вятърните електроцентрали в морските пространства.

"Има закон, който дава възможността да започне да се развива тази технология. Това е много тежка, сериозна, инженерна технология, реалистично няма как да се появи нещо физически преди 2030 г.", обясни Попов в интервю пред БНТ.

Той прогнозира, че въглищните централи, срещу затварянето на които протестират заетите в тях, няма да издържат заради цените на квотите за вредни емисии. "Въглищната енергия се свива и тя ще бъде изместена преди 2030 г.", коментира той.

Според него въпреки забавянето, при което функционират въведените в София нискоемисионни зони, това ще е един от инструментите за обновяване на автопарка в града. Подчерта, че е много важно общественият транспорт да бъде напълно електрифициран, следван от такситата, доставчиците на различни стоки и пр.

П Попов заяви, че не се притеснява от оценката на министрите преди предстоящата през март ротация. Посочи, че дотогава си е поставил срок за изпълнението на 7-8 задачи. Според него е добре човек да има периодични преценки на това, което е свършил, и да си поставя краткосрочни цели, които да го държат в тонус.

От една страна ротацията създава известна нестабилност, а от друга - тонизира политическия процес. Ротацията беше въведена, за да се постигне стабилност. Тази стабилност се постигна и като всяко нещо в политиката, има някакъв баланс, коментира Попов.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати