Транспорт

Най-големият круизен кораб тръгна на своето първо пътешествие

   
Най-големият круизен кораб тръгна на своето първо пътешествие

Най-големият круизен кораб в света отплава от Маями, Флорида, на своето първо пътешествие, на фона на опасения относно емисиите на метан от кораба.

Дългият 365 метра "Икона на моретата" (Icon of the Seas) има 20 палуби и може да побере максимум 7600 пътници. Той е собственост на една от най-големите криузни компании в света "Роял Карибиън Груп" (Royal Caribbean Group).

Плавателният съд тръгна на седемдневна обиколка на острова в тропиците.

Еколозите обаче предупреждават, че корабът, задвижван с втечнен природен газ, ще изпусне вреден метан във въздуха.

"Това е стъпка в грешната посока", каза Брайън Комър, директор на морската програма към Международния съвет за чист транспорт, цитиран от агенция Ройтерс.

"Бихме изчислили, че използването на втечнен газ като корабно гориво отделя над 120% повече емисии на парникови газове през жизнения цикъл от корабния дизел", каза той.

По-рано тази седмица съветът публикува доклад, в който се твърди, че емисиите на метан от кораби, работещи с втечнен природен газ, са по-високи от предполагаемото в настоящите разпоредби.

Мощен парников газ, метанът в атмосферата улавя 80 пъти повече топлина от въглеродния диоксид за 20 години. Намаляването на тези емисии се счита за решаващо за забавяне на глобалното затопляне.

Говорител на "Роял Карибиън" обаче обяви, че Icon of the Seas е с 24% по-енергийно ефективен, отколкото се изисква от Международната морска организация за модерни кораби. Компанията планира да въведе кораб с нулеви емисии до 2035 г.

В четвъртък футболната икона Лионел Меси - капитанът, спечелил Световната купа на Аржентина Лионел Меси, който в момента играе за Интер Маями, взе участие в церемонията по именуване на кораба. Той постави футболна топка на специално изградена стойка, за да предизвика традиционното счупване на бутилка шампанско в носа на кораба за "добър късмет".

Построяването на "Икона на морето" струваше 2 млрд. долара.

Круизният кораб разполага със седем плувни басейна, шест водни пързалки и повече от 40 ресторанта, барове и шезлонги. На горната си палуба има цял панаир.

Скулптура на плувкиня виси над вътрешния двор "Central Park", който е запазена марка на корабите от тази серия на "Роял Карибиън". Десетки каюти гледат към открития двор, който включва истински дървета и растения.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати