Новини Събития

Къде в Австрия може да карате евтино ски?

   
Къде в Австрия може да карате евтино ски?

Любители сте на ските и мечтаете да се спускате по големи и хубави писти? България предлага доста от това, от което се нуждаете, но да карате ски в австрийските Алпи е далеч по-вълнуващо. Скъпо ли е обаче да се карат ски в Австрия и в кой курорт може да карате ски евтино? За да направите савнение трябва да отбележим, че ски картата за 1 ден в Банско е 96 лева, а в Пампорово- 90 лева.

Тъй като цената на лифт картата представлява значителна част от общата цена на ски ваканцията, заслужава да се отбележи, че цените на австрийските карти обикновено са с 10-20% по-ниски от тези във Франция или Швейцария. По-специално семействата, които търсят най-добрите оферти за ски като цяло, трябва да имат предвид, че австрийските курорти са склонни да предлагат безплатно каране на ски за деца до по-голяма възраст (5-6).

 

Bad Kleinkirchheim

Въпреки че повечето от пистите са пригодени за хора с известен опит, този курорт има опции за начинаещи, като тренировъчни лифтове и лесни склонове. В допълнение има изобилие от дейности, подходящи за семейства, включително тюбинг и хълм за вълшебни спускания с тобоган и шейна. Курортът е известен и с разнообразието си от минерални бани, което значи, че лесно може да смените ските със спа и да се презаредите с енергия за следващия ден на пистите, пише booking.com. В курорта има 22 ски лифта. Лифт картите за възрастни струват около 120 лева, за деца - 60 лева. Средната цена на нощувка на стая там е 340 лева.

SKi-Optimal Hochzillertal

За напредналите скиори и сноубордисти има множество стръмни склонове, където да усъвършенстват уменията си, а гостите с малки деца могат да се възползват от ски школата за деца на място. В допълнение има много писти за начинаещи, на които да натрупате увереност и да овладеете основите. След като апетитът ви се отвори, можете да се нахраните в уютни хижи или на панорамна тераса с изглед към планинските върхове от високо. Дневната ски карта е 140 лева. Курортът има 39 ски лифта и 85 километра ски писти. Средната цена на нощувка там е 390 лева.
 
Grosseck-Speiereck
 
Всички писти на този курорт са оборудвани с най-модерни оръдия за сняг, които създават сигурна снежна покривка през целия сезон. Най-стръмните писти водят от хребета Speiereck надолу към долините, където семействата могат да изберат по-благоприятни писти, включително една от най-дългите в район Lower Tauern. Grosseck-Speiereck е също добре познат с избор от площадки за игри за деца до 3 години, както и с избор от ски хижи със специалитети от Лингау и незабравима алпийска панорама. Еднодневната лифт карта е 100 лева. Средната цена на нощувката е 330 лева.
Сред топ местата за ски в Австрия е курортът Saalbach Hinterglemm. Това място с 270 километра безупречни писти за скиорите и сноубордистите е рай за зимни спортове. Освен традиционни писти, има и редица отделни зони, пригодени за скиори от всички възрасти и способности. Подходящият за начинаещи Nitro Snowpark има няколко скока и препятствия, които да тестват уменията ви, докато ски маратонът, известен като The Challenge, е сериозно предизвикателство за опитните скиори. След дълъг ден на пистата релаксирайте в ски хижите и спокойните ресторанти, сервиращи вкусни кнедли със сирене Pinzgau и домашно приготвен кайзершмарн (бъркани палачинки). Еднодневната лифт карта е 140 лева. Нощувката обаче излиза малко по-скъпо- около 500 лева на вечер.
Сред другите добри и славнително евтини курорти са Schladming, Kitzbuhel и Ischgl/​Samnaun - Silvretta Arena. Едноседмична ски почивка грубо излиза около 2000 лева на човек всичко.

Екипировка под наем и друга екипировка

Наемането на ски или сноуборд, вашите верни спътници по пистите, може да струва между 150 и 350  евро за седмица. Не забравяйте за други основни неща като топли дрехи и аксесоари – те могат да добавят още 100 евро към общия ви бюджет за снежно приключение. Можете също така да изберете различни нива на оборудване. Ако тепърва започвате, има бюджетни опции, които все още ви доставят тонове забавление. Но ако искате да се почувствате като професионалист, спускащ се бързо по хълмовете, има по-луксозни възможности за малко повече пари.