Новини Събития

Туризмът вдигна с 2,5 % ръста на икономиката в Испания

   
Туризмът вдигна с 2,5 % ръста на икономиката в Испания

Икономическият растеж в Испания е достигнал 2,5 на сто миналата година благодарение най-вече на силното четвърто тримесечие (+0,6 на сто). Това се посочва в първоначалната оценка, публикуванa днес от Националния статистически институт "Ине" (Ine) и цитирана от Франс прес.

Тази цифра, която потвърждава динамиката на испанската икономика в мрачен международен контекст и надвишава незначително прогнозата на правителството, която залагаше на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) с 2,4 на сто.

Прогнозата е над очакванията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Испанската централна банка, които преразгледаха хипотезите си за растеж до 2,3 на сто през есента заради добрите резултати, регистрирани през лятото от туристическия сектор.

Според статистическия институт четвъртата икономика в еврозоната се е възползвала миналата година от силното потребление на домакинствата, като правителството е увеличило мерките за подобряване на покупателната способност, за да се компенсира силната инфлация.

Вътрешното търсене е допринесло с 1,7 пункта за икономическия растеж през 2023 г., а външното търсене, задвижвано от увеличението на износа през четвъртото тримесечие (+2,9 на сто) - с 0,8 пункта.

Динамиката в икономиката е била задвижвана в най-голяма степен от сектора на услугите, който се е възползвал миналата година от рекордна туристическа посещаемост с 84 милиона чуждестранни посетители, според правителството.

Според изпълнителната власт растежът ще запази стабилното си ниво през 2024 г. (2 на сто), най-вече благодарение прилагането на европейския план за възстановяване след КОВИД, като Испания е един от основните бенефициенти със 140 милиарда евро.

Хипотезата на Мадрид се определя като оптимистична от почти половината институции, които правят икономически прогнози - Международният валутен фонд (МВФ) залага на растеж на БВП с 1,7 на сто, а на ОИСР - 1,5 на сто.

Испанската инфлация се е ускорила през януари в Испания, за да достигне 3,4 на сто на годишна основа заради повишението на цените на електроенергията, според данни на "Ине"

Тази цифра надвишава с 0,3 пункта декемврийската (3,1 на сто) и с 0,2 пункта ноемврийската (3,2 на сто), се посочва в комюникето на статистическия институт, цитирано от АФП.

Данните потвърждават запазването на относително високата инфлация в страната въпреки постепенното забавяне, което се наблюдава след скока на цените, последвал руската инвазия в Украйна.