Събития

Дунав Ултра обяви новите предложения за 100-те забележителности по маршрута си за 2024 г.

   
Дунав Ултра обяви новите предложения за 100-те забележителности по маршрута си за 2024 г.

Творчеството на художника проф. Марин Върбанов, Съкровището от Букьовци, "Бялата лястовица" на Йовков и Природен парк "Персина" са новите предложения, които влязоха в специалната селекция на туристически веломаршрут #1 в България.

В началото на всяка календарна година Дунав Ултра - 740-километровия туристически веломаршрут, следващ поречието на река Дунав и прекосяваш Добруджа в България, обявява списък на 100-те забележителности, които дефинират идентичността на маршрута.

Изборът на обектите в селекцията се определя от възможностите те да се преживеят чрез пълната палитра сетива - визия, вкус, аромат както и на база духовни потребности, естетика, познание и култура.

По този начин в подборката намират място световноизвестни или регионални локации, природни феномени, културно-исторически обекти, личности, традиционни рецепти и дори характерни за региона представители на флората и фауната.

През настоящата година четири са новите представители, които са включени с представителния списък: творчеството на родения в гр. Оряхово световнозивестен художник проф. Марин Върбанов, Тракийското сребърно съкровище от с. Букьовци (днес гр. Мизия), "Бялата лястовица" на Йовков - почит към учителската и творческа дейност на Йордан Йовков към неговия любим добруджански период и Природен парк "Персина" - единственият природен парк по поречието на река Дунав в България.

По този начин нарастващата популярност на маршрута Дунав Ултра през последните години ще насочва интереса както към конкретни населени места по поречието на река Дунав и Добруджа, така и към допълнителни локации и теми, които обогатяват туристическото преживяване в Северна България.

Повече за “100-те Дунав Ултра забележителности”: Емблематични точки на интерес, представени през призмата на уникално 700-километрово пътешествие на велосипед по поречието на река Дунав и Добруджа в България. Отличаващи се в региона символи, които представят любопитна переспектива за всеки любител на пътешествията - с велосипед, автомобил или пеша.

За маршрута Дунав Ултра: Маршрутът свързва в туристическо преживяване пътешествие между най-северозападното с най-североизточното населени места на България с. Куделин и с. Дуранкулак. Дунав Ултра придоби международна популярност с ежегодни кампании за неговото масово изминаване на велосипед. През декември, 2023-та година, маршрутът влезе в полезрението на световния гигант в пътешествията Lonely Planet, като беше посочен като поддържаща дестинация в селекцията Best in Travel 2024. По този начин Дунав Ултра стана единственото туристическо предложение от България, което намира място в избора на Lonely Planet през последните години.