Новини Събития

Страните, в които бакшишът е обиден

   
Страните, в които бакшишът е обиден

Бакшишът е знак, че оценявате усилията, които обслужващият персонал (независимо дали сервитьор, таксиметров шофьор или пиколо) е положил в грижата си за вас. Тази част от етикета обаче може да бъде истинско минно поле при пътуване в чужбина.

За тези, които мразят да смятат какъв процент бакшиш да добавят към сметката, най-подходящо е посещение на следващите държави. На тяхна територия бакшишът се смята за неуместен, а на някои места дори и за обиден, посочва Daily Mail.

Швейцария

Не е обичайно да се дават бакшиши в Швейцария, където таксите за обслужване са включени в цената на повечето места съгласно федералния закон.

Въпреки това, ако сте доволни от услугата, бакшишът ще бъде добре дошъл. И не се притеснявайте за възнагражденията на сервитьорите - страната се гордее с една от най-високите минимални работни заплати в света.

Аржентина

Според трудовия закон от 2004 г., в страната е незаконно да се дават бакшиши на хора, работещи в хотели или ресторанти.

Законът обаче не се прилага активно - бакшишът представлява приблизително 40 процента от средния доход на аржентинския сервитьор, така че е добре да оставите малка сума.

Белгия

Заплатите в Белгия са добри, така че не се очакват бакшиши. Но няма да бъдете изгонен от ресторанта, ако предложите 10 процента над сметката.

Френска Полинезия

Никой не очаква бакшиш във Френска Полинезия, но той няма да бъде отказан, ако го предложите при изключително добро обслужване. Някои ресторанти пък прикачват бележки към сметката, за да уведомят клиентите си дали бакшишите са добре дошли или не.

Сингапур

Даването на бакшиш е донякъде противоречиво в Сингапур. Малка сума няма да се счете за обидна, когато вечеряте или вземете такси. Но официално не се препоръчва: на правителствения уебсайт се посочва, че „даването на бакшиши не е начин на живот“ на острова.

Япония

Да дадеш бакшиш в Япония, където културната норма е да се гордееш с работата си, е обидно. Всъщност, това предполага, че се съмнявате, че работодателят осъзнава стойността на служителите си и затова не им плаща достатъчно.

Китай

В миналото оставянето на бакшиш беше забранено в Китай, тъй като в продължение на десетилетия се смяташе за подкуп. И до ден днешен в голяма част от страната бакшишът се възприема като лична обида към персонала.

Изключение правят екскурзоводите или шофьорите на туристически автобуси - можете да им дадете малко пари, без да ги обидите.

Южна Корея

Подобно на Япония и Китай, в Южна Корея даването на бакшиш се счита за откровено грубо. Подобен опит вероятно ще бъде отхвърлен веднага.