Новини Транспорт

Един от най-красивите региони в Италия ще има летище

   
Един от най-красивите региони в Италия ще има летище

Има едно златно правило, ако сте решили да посетите Италия:

Колкото по-трудно е да стигнете до определена дестинация, толкова повече красота ви очаква там.

В една от най-горещите за туристи области на Ботуша – Амалфийското крайбрежие, са на път да опровергаят това твърдение с проект за собствено летище, пише CNN.

"Салерно Коста д'Амалфи" ще бъде "отворено" през юли на 45 км югоизточно от Амалфи и на 21 км от Салерно, който е входният пункт към известното крайбрежие.

Технически погледнато, това ще бъде по-скоро повторно откриване, а не летище, построено от нулата.

Проектът стартира още през далечната 1926 г., а през последните 98 години то е използвано като военно летище, център за обучение на пилоти, противопожарен център, както и като частно летище.

През 2007 г. е подобрено така, че да позволява и търговски полети. Пистата е удължена и са изградени два изхода и четири гишета за регистрация.

Сред авиокомпаниите, които го използват, са Air Dolomiti и VolaSalerno - местен стартъп с краткотрайна история и само един самолет, който се закрива през 2008 г.

След това е окончателно затворено през 2016 г.

На 11 юли ще бъде поставено началото на нова глава от историята му с пристигането на търговски полети на Volotea, испанска авиокомпания с широко присъствие в Италия.

Разрешението за извършване на търговски полети беше дадено през януари, а за предстоящото откриване пистата е удължена до 2000 м, заедно с допълнителни съоръжения.

Операциите започват бавно, тъй като летището все още е в процес на разработване и е планирано да бъде завършено едва през 2026 г.

Тази година Volotea ще обслужва четири дестинации, като ще започне с Нант във Франция и Каляри в Сардиния през юли, а през септември ще бъдат добавени Верона и Катания. Други авиокомпании също водят преговори за обслужване на летището, според говорител на GESAC, която управлява летището.

Новият пътнически терминал трябва да бъде построен до 2026-2027 г. Той е с площ 16 000 кв. м и е проектиран от холандската компания Deerns, която сечели търга за проекта за разширяване заради плановете си, "зависещи от зачитането на околната среда и интегрирането на местния район", се казва в изявлението на GESAC.

Преди това компанията е работила по разширяването на летищата в Абу Даби, Амстердам и Кувейт.


Футуристично изглеждащият терминал ще бъде изграден от естествени и устойчиви материали, а на покрива ще има фотоволтаични панели за генериране на енергия, което ще намали емисиите на CO2.

На този втори етап от развитието пистата ще бъде удължена до 2200 м.

Междувременно се предвижда до догодина да бъде изграден нов терминал за обща авиация (основно за частни самолети). Търговските оператори също ще го използват, докато бъде завършен новият пътнически терминал.


Летището ще се развива до 2043 г., като целта е дотогава да се обработват 6 милиона пътници годишно.

То ще спомогне за намаляване на натиска върху международното летище в Неапол, което през 2023 г. отчете рекордните 12,4 млн. пътници.


Карлос Муньос, основател и президент на Volotea, нарече откриването на летището "важен момент за региона" в коментар пред CNN. А Роберто Барбиери от GESAC определи новината "невероятен устрем за развитието на туризма в нашия регион".

И макар че Амалфийското крайбрежие се бори със свръхтуризъм, а властите дори въведоха значителни ограничения за автомобилите, за да намалят задръстванията, местните жители изглеждат доволни.

Фаусто Салсано, собственик на хотел във Виетри сул Маре, първото село на прочутото крайбрежие, признава: "Развълнуван съм, че ще имаме летище на Амалфийското крайбрежие. За тези от нас, които се занимават с туризъм, това ще бъде отправна точка, за да се утвърдим още повече в работата си".

Италианският хотелиер прогнозира "важен темп на растеж във всички сектори" от един от най-красивите региони в страната.