Новини Транспорт

Община Съединение влезе във Фонда за развитие на Летище Пловдив

   
Община Съединение влезе във Фонда за развитие на Летище Пловдив

Община Съединение влиза във Фонда за развитие на Летище Пловдив. Решение за това взе днес Общински съвет-Съединение. 

Съветниците единодушно гласуваха присъединяване и така общината става най-новият член. 

„Община Съединение трябва да бъде член на Фонда за развитие на Летище Пловдив – Южната врата на България, защото според нас летището е гаранция за развитието на региона“, изказаха аргументи общинските съветници. 

„Оценявам високо ангажираността на общинските съветници за решението, което взеха в полза на хората от региона и подкрепата към летището за разкриване на нови авиолинии.“, заяви изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Очакванията са скоро и другите общини да гласуват за влизане във Фонда. Потенциални нови членове на Фонда са общините Перущица, Брезово и Кричим. 

След инициирана среща от областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев и запознаване на колегите му от Пазарджик и Смолян, се очаква присъединяване на общини и от тези два региона. 

Във Фонда за развитие на Летище Пловдив сега членуват вече 9 общини – Пловдив, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение и 3 юридически лица, частни дружества – Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив, СНЦ Фонд Феникс.

Планиран е и предстои да бъде гласуван в бюджета членският внос на общините Калояново, Сопот, Куклен и Хисаря, след като това вече сториха в Садово. 

В началото на януари кметът на Пловдив Костадин Димитров официално беше вписан в търговския регистър и така зае мястото си в Управителния съвет на Фонда за развитие на Летище Пловдив. В ръководния орган са и кметовете на общините Родопи и Чепеларе Павел Михайлов и Боран Хаджиев. 

Управителният съвет на Фонда очаква тази година да се присъединят още общини, с които са водени разговори и припомня на сега съществуващите членове да заложат в бюджета си вноските, които дължат за членство за 2024 година. Те се равняват на един лев на жител годишно. Сумите се използват за стимули за авиокомпаниите, за да разкрият нови авиолинии. Такава е практиката, по която те работят, за да започнат да се изпълняват полети по нова дестинация. 

Броят на полетите за последната една година е чувствително увеличен, като в момента Фондът за развитие на Летище Пловдив преговаря за разкриване на нови линии до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия и Испания. Работи се в посока и на подкрепа от българските общности извън страната.