Оферти

Етиопия – люлката на човечеството и родина на кафето

   
Етиопия – люлката на човечеството и родина на кафето

Дата: 15.11 - 24.11.2024г.
Престой: 10 дни / 8 нощувки
Цена: 4395 лв.
Всички дати по програмата: 24.02.2024; 02.03.2024; 15.11.2024; 22.11.2024г.

Етиопия спокойно може да се нарече люлката на човечеството, родината на кафето и благоуханията – смирна и тамян. На нейна територия са открити най-ранните следи на хомо сапиенс. По време на пътуването ще се запознаем с културата, бита, историята и природата на Етиопия. Освен столицата Адис Абеба ще посетим и разгледаме: Бахир Дар – изворът на най-дългата река в Африка – Синият Нил. Гондар със своите замъци (в списъка на Юнеско) - Камелот на Африка. Църковният комплекс Лалибела, етиопска Петра, построен от цар Гебре, който се е стремял да изгради нов Йерусалим, като място за поклонение на етиопските християни, които не са могли да пътуват до светите земи. Вдъхновен от библейските разкази за Йерусалим и желанието да създаде свещен град, той поръчал изграждането на тези монолитни църкви.

 Цената включва: 
  • Самолетен билет София - Истанбул - Адис Абеба – Истанбул - София с включени летищни такси и чекиран багаж;
  • Вътрешни полети Адис Абеба – Бахир Дар, Гондар – Лалибела, Лалибела – Адис Абеба с включени летищни такси и чекиран багаж;
  • 8 нощувки в хотели 4 **** звезди, както е посочено в програмата;
  • Изхранване на база пълен пансион (закуска, обяд и вечеря), както е посочено в програмата;
  • Всички трансфери;
  • Комфортен, климатизиран автобус с максимален капацитет от 30 души;
  • Всички входни такси на туристическите обекти включени в програмата;
  • Водач-екскурзовод от България;
  • Професионален, местен водач на руски или английски език (осигурен превод на български език);
  • Рейнджъри и водач на националния парк по време на посещението на планината Симейн;
  • Осигурена ½ литър бутилка минерална вода на ден на човек;
  • Медицинска застраховка асистънс ЗАД Евроинс, с покритие 15 000 евро.
 Цената не включва:
  • Виза. Визата се получава по електронен път онлайн и е на стойност от 80$;
  • Допълнителни екскурзии и разходи от личен характер;
  • Напитки по време на храненията включени в програмата;
  • Такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори;
  • При по-малка група (12-14 души), екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане от 180лв.
  • Застраховка "Отмяна на пътуване";
Забележка:

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 15 човека;
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи – 20 дни преди реализирането на екскурзията;
При по-малка група (12-14 души), екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане от 180лв.

Начин на плащане:

  • Записването се извършва срещу внесен депозит от 2 000 лева;
  • До 45 дни преди отпътуване: 100% на пълната цена на организираното пътуване в лева;

Необходими документи:

  • Международен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане.
  • За деца до 18г., пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители!
  • Пътуването е без медицински изисквания за задължителни имунизации. Полезно е да се носят средства за защита от комари.

Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:

  • До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
  • От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
  • Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
  • Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
  • При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.

 

Местната валута в Етиопия е БИР: 100 бира са около 3.30 лева към дата 01.07.2023г. Може да се обменя валута в хотелите, банките и обменните бюра.

На много места не отказват плащане в долари.
В хотелите и на определени места може да платите с карти Master Сard и Visa. Все пак питайте предварително.

Часовата зона е +0. София и Адис Абеба са в една часова зона. Разлика от един час може да има само от режима „лятно часово време“.

При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.

При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!

Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!

Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: Георграфски свят ООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офисите на фирмата.  

Застраховките Помощ при пътуване в чужбина и Отмяна на пътуване се сключват със ЗД „Евроинс АД”.

Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100004859/20.12.2023 на "ЗД ЕВРОИНС", гр. София, бул. "Христофор Колумб" 43

ЦЕНИ:

 

Настаняване / Дати 

24.02 - 04.03.2024

02.03 - 11.03.2024

15.11 - 24.11.2024

22.11 - 01.12.2024

Възрастен в двойна стая

4395 лв.

Единична стая 4895 лв.

 

 ПРОГРАМА: 

1-ви ден

Среща на летище София в 07:30 часа за полет в 09:50ч. през Истанбул до Адис Абеба.

2-ри ден   Адис Абеба

Кацане в 00:25ч. в Адис Абеба. Посрещане от местния представител. Трансфер до хотела. Нощувка в Адис Абеба. Закуска. Туристическа обиколка на Адис Абеба. Адис Абеба е разположен в сърцето на Етиопия. На амхарски език означава „Ново цвете“. Адис Абеба е основан от император Менелик през 1886г. Приблизително около 6 милиона души живеят в града. Адис Абеба се смята за Дипломатическата столица на Африка, тук е централата на Африканския съюз, седалище е на множество посолства и е основното място, където пристигат повечето пътници. Обиколката включва посещение на Националния музей, където освен множеството артефакти, ще можете да видите и скелетът на нашата много прабаба Луси. Ще се качим на 3000 м на планината Ентото, за да видим Адис Абеба от високо. Обяд. Ще посетим и катедралната църква Света Троица, където ще видите и гробницата на последния крал на Етиопия. Посещението на различни исторически паметници включва и църквата Свети Георги, която е построена от крал Менелик, които пръв е предложил Адис Абеба за столица на Етиопия. Вечеря. Нощувка.

3-ти ден  Адис Абеба – Бахир Дар

Закуска. Трансфер до международното летище Боле за полет до Бахир Дар. След като се настаним в хотела, ще направим разходка с лодка по езерото Тана, за да посетим два манастира на полуострова, Ura Kidane Mihret и Azewa Mariam, които са във временния списък на Юнеско. Те са от 14-ти век и са известни със своите стенописи, изобразяващи Стария и Новия завет. Ще посетим и плантацията за диво кафе на полуострова, Етиопия е страната дала кафето на света. Следва круиз обратно до Бахир Дар. След почивката за обяд в Бахир Дар ще се отправим към село Тис Исат, за да посетим водопадите на Синия Нил, ще направим малка обиколка покрай реката, за да видим водопада от всеки ъгъл, след което се връщаме обратно до Бахир Дар за вечеря и нощувка.

4-ти ден  Бахир Дар - Гондар

Закуска. Пътуване до Гондар. По дългия 180км. път ще се насладим на невероятен пейзаж и ще посетим селата на народа Амхара. Обяд. След настаняването си в хотела следва посещение в Гондар - замъкът от 17-ти век на Гондар, който е включен в списъка на световното наследство Юнеско, кралската баня Фасиледес и църквата Дебре Бирхан Селасие с нейните уникални стенописи, изобразяващи Стария и Новия завет, които са на повече от 300 години. Вечеря. Нощувка в хотела.

5-ти ден  Гондар – Национален парк планината Симиен

Закуска. Отпътуване до Национален парк Simien Mountains – под агидата на Юниеско от 1978г., а от 1996г. в списъка със застрашени от изчезване обекти. След пикник обяд в Санкабер разходка из къмпинг Санкабер. Пейзажът е прекрасен и по пътя може да се види ендемичния павиан Gelada. Вечеря и нощувка в Simien Park Lodge.


6-ти ден  Национален парк Симиен

Закуска. Целодневна екскурзия в Национален парк планина Симиен. Насладете се на невероятния пейзаж, заради който наричат Етиопия покрива на Африка. Ще имаме възможност да видим и някои диви животни като Gelada Baboon или бабуина с кървящо сърце, клипшпрингер (вид африканска антилопа), бушбок и различни видове птици. Насладете се на спиращи дъха гледки по време на няколкочасовата разходка. Обяд. По-късно следобед връщане обратно до Гондар. Вечеря и нощувка в хотела.

7-ми ден  Гондар – Лалибела (етиопската Петра)

Закуска. Трансфер до летище Гондар за 30 минутен полет до Лалибела. Настаняване в хотел с изглед към планината. Обяд. Следобед посещение на първата група църкви, изсечени през 13-ти век в сакалата от крал Лалибела, заради което Лалибела да се смята за най-свещения град на Етиопия и африканска Петра с прилежащия музей, който има колекция съкровища от 13 век. Църковният комплекс Лалибела се състои от 11 църкви всяка със свой уникален дизайн. Църквите са майсторски изваяни в твърдия гранит преди повече от 800 години и представляват комбинация от византийски, аксумитски и още по-ранни етиопски архитектурни влияния. Най-известна сред тях е църквата Свети Георги, оформена като кръст и смятана за най-добрият пример за скална архитектура. Вечеря и нощувка в хотел с изглед към планината.


8-ми ден  Лалибела

Закуска. Екскурзия до църквата Yimrehane Kirstos, разположена на 45 км от град Лалибела. Тази църква е построена в пещера през 11-ти век от крал Йимрехане, адаптирайки архитектурата на Аксумите. Обяд. Връщане в Лалибела след обяд, за да разгледаме втората група от църкви, която е известна като небесния Йерусалим. Вечеря и нощувка в хотела.


9-ти ден  Лалибела – Адис Абеба

Закуска. Полет до Адис Абеба. Трансфер до стая за дневно ползване в хотел Capital. Свободно време за последни покупки. Традиционна прощална вечеря с различна етиопска традиционна музика на живо. Около 22:30ч. трансфер до международното летище Адис Абеба за полет до София.


10-ти ден  Полет за София през Истанбул

В 01:35 часа полет за Истанбул. Кацане на летището в Истанбул и 08:45 полет за София. Кацане в София в 09:05 часа.

https://www.geosviat.com/19521871.html